VPNs historie: Slik startet det hele

Daniel Hessel

VPN er en teknologi som har eksistert veldig lenge. VPNs historie startet i det små, men i det siste har det også blitt veldig populært både hos bedrifter og privatpersoner. Men hvordan startet det egentlig? Vi presenterer herved en liten historieleksjon.

VPNs historie – i begynnelsen…

VPN-teknologien ble oppfunnet på 1990-tallet som en metode for å opprette sikre og private nettverk. Dette var først og fremst rettet mot bedrifters sensitive informasjon. Det ble stadig vanligere med ansatte som jobbet fra distanse eller forskjellige steder rundt om i verden, og da ønsket bedriftene en sikker måte å la ansatte koble seg til det lokale nettverket.

Selve teknologien ble utviklet av Microsoft for bruk hos bedrifter. I 1996 ble den første kommersielle varianten opprettet, basert på protokollen PPTP.

Det var imidlertid først på 2000-tallet at VPN-teknologien ble vanlig blant privatpersoner som ville beskytte sin internettrafikk fra hackere og spioner.

PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol) var som altså den første VPN-protokollen. Den var enkel å bruke og fungerte godt for å beskytte internettbruken fra tredjepart. Den hadde dog noen sikkerhetsproblemer som la grunn for utvikling av andre protokoller og annen teknologi.

VPN-teknologien utvikles

En annen tidlig VPN-teknologi var IPSec (Internet Protocol Security), som ble utviklet av Internet Engineering Task Force (IETF). IPSec brukes fortsatt i dag og er en av de mest pålitelige VPN-teknologiene som finnes.

Gjennom årene har VPN utviklet seg til å bli mer avansert og brukervennlig. I dag finnes det mange ulike VPN-tjenester for både bedrifter og privatpersoner. Mange av disse tjenestene er enkle å bruke og tilbyr sterk sikkerhet for brukerens internettrafikk.

Ikke lenger bare for bedrifter

I de seneste årene har det også vært en markant økning av VPN-bruk blant privatpersoner. Grunnen er at flere blir bevisste på risikoen ved bruk av internett og dermed ønsker større sikkerhet og beskyttelse. Med VPN kan brukerne surfe på nettet anonymt og sikkert uansett hvor man befinner seg.

VPN-teknologien har eksistert siden 90-tallet og har utviklet seg til en stadig viktigere, og vanligere, del av vår daglige internettbruk.

Fra å ha vært en teknologi for bedrifter er VPN nå en viktig del av sikkerheten både på arbeidsplassen og hjemme hos privatpersoner.

Hva er en VPN-tunnel?

Topplister
Beste VPN: Et VPN-symbol mot en bakgrunn av et blåfarget verdenskart

Beste VPN – vår test av VPN-tjenester

Guider
VPN-tunnel: Grønt ormehull

Hva er en VPN-tunnel?

Guider
VPNs historie: hieroglyfer

VPNs historie: Slik startet det hele

Guider
VPN-problem: 404 error

VPN-problem: Hvorfor fungerer ikke enkelte nettsider med VPN?

Guider
VPN-protokoll: En laptop på stativ viser bokstavene VPN

Hva er en VPN-protokoll?