VPN-problem: Hvorfor fungerer ikke enkelte nettsider med VPN?

Daniel Hessel

VPN er en viktig del av internettbruken for mange, men problemer dukker også opp. Men i blant kan noen nettsteder oppføre seg merkelig – eller ikke virke i det hele tatt når du bruker VPN. Det er fryktelig irriterende og kan føre til at du slutter å bruke VPN fullstendig. Men hva forårsaker VPN-problemer som dette? Og hva kan man gjøre for å løse problemet?

VPN fungerer ved å kryptere all internettrafikk som går mellom din datamaskin og VPN-serveren. Dette innebærer at dataene dine er beskyttet fra tredjeparters forsøk på overvåking, slik at du kan surfe trygt på nettet. Noen ganger skjer det imidlertid at en nettside ikke fungerer når VPN er koblet på.

Geoblokkering kan være årsaken

Noen nettsider bruker en teknologi som kalles geoblokkering. Dette brukes for å begrense adgangen til siden for brukere fra andre geografiske lokasjoner. Det kan være flere grunner til dette, for eksempel for å etterfølge opphavsrettigheter. Eventuellt kan det være innehold som bare skal være tilgjengelig for utvalgte land, dermed blokkeres alle andre fra å se dette.

Når du bruker VPN vil dataene dine sendes gjennom VPN-serveren og videre til nettsiden du vil besøke. Om siden bruker geoblokkering kan den oppdage at du bruker VPN og dermed nekte deg adgang.

Vanskelig å feilsøke VPN-problem

Geoblokkering er kun en potensiell feilkilde. Betydelig vanligere er at noen sider rett og slett ikke fungerer i ditt land. Det kan ha flere årsaker og er ofte vanskelig å feilsøke.

Det kan være fordi nettsiden ikke aksepterer IP-adressen du har fått fra VPN-tjenesten din. Enten fordi den tidligere har blitt sperret og dermed er på en liste over uønskede IP-adresser, eller fordi det ser ut til at du sitter i et annet land (og dermed geoblokkerer deg selv).

Noen ganger er det så enkelt som at serveren du er koblet til har problemer.

Et annet vanlig problem har utgangspunkt i annonseblokkere og andre verktøy som skal forhindre sporing på nettet. Med slike tjenester aktivert kan noen nettsider bli kranglete.

Samtidig trenger ikke problemene gjelde hele nettsiden. Ofte kan man se feil kommentarfelt på noen sider. Selve nettstedet laster som det skal, men kommentarfeltet forsvinner. Gamingsiden IGN er ofte rammet av dette når vi besøker den.

Slik kan du løse VPN-problemet

Det finnes noen enkle metoder for å løse problemet med nettsider som ikke fungerer med VPN

Bytt VPN-server

En mulig løsning er å endre VPN-server til en som er basert i det lander nettsiden befinner seg. Slik kan du unngå geoblokkering og få tilgang til siden. Mange VPN-tjenester har et stort antall servere rundt om i verden, så det kan være verdt å teste om et serverbytte hjelper.

Bruk en annen VPN-tjeneste

En annen løsning kan være å bytte VPN-tjeneste. Noen tjenester har bedre støtte for å unngå geoblokkeringer enn andre, så du kan løse problemet ved å endre til en slik tjeneste. Her er det fint å vite at de fleste seriøse VPN-tjenester tilbyr gratisperioder eller pengene-tilbake-garanti, slik at du kan teste løsningen uten at det vil koste deg noe.

Slå av annonseblokkering

Mange VPN-tjenester kommer med integrert annonseblokkering. Det er stort sett et velkomment tillegg, men noen ganger kan slike funksjoner være i overkant aggressive. Da kan det hende at hele eller deler av en nettside ikke lastes inn. Forsøk å skru av funksjonen og last inn siden på nytt.

Bruk split tunneling

Om VPN-tjenesten din har støtte for split tunneling kan du se om dette hjelper på problemet. Om du bruker Google Chrome som nettleser, kan du for eksempel be VPN-tjenesten din om å bruke en annen nettleser utenfor VPN-koblingen og laste inn nettsiden derfra i stedet.

For å oppsummere kan geoblokkering være årsaken til at en nettside ikke fungerer med VPN. Ved å bytte VPN-server eller tjeneste kan du kanskje løse problemet. Imidlertid er det noen nettsider som blokkerer VPN uansett, så det er ikke 100% sikkert at man løser problemet. I noen tilfeller må man rett og slett akseptere at VPN må skrus av for å se nettsidene…

VPNs historie – slik startet det hele

Topplister
Beste VPN: Et VPN-symbol mot en bakgrunn av et blåfarget verdenskart

Beste VPN – vår test av VPN-tjenester

Guider
VPN-tunnel: Grønt ormehull

Hva er en VPN-tunnel?

Guider
VPNs historie: hieroglyfer

VPNs historie: Slik startet det hele

Guider
VPN-problem: 404 error

VPN-problem: Hvorfor fungerer ikke enkelte nettsider med VPN?

Guider
VPN-protokoll: En laptop på stativ viser bokstavene VPN

Hva er en VPN-protokoll?