VPN på Smart-TV – slik gjør du

Daniel Hessel

Med VPN på Smart-TV kan du få tilgang til utenlandske strømmetjenester, som for eksempel amerikansk Netflix. Vi viser deg hvordan du går frem, steg for steg.

De aller fleste TVer som selges nå for tiden er smarte. Det vil si «smarte» som i at du kan installere apper som Netflix, Viaplay og lignende på TVen uten å måtte bruke en separat mediaspiller.

Men hva gjør du om du ønsker å se utenlandsk innehold, for eksempel amerikansk Netflix? Smart-TVer har ikke støtte for å installere VPN-apper, så man må ta noen omveier.

Vi viser deg hvordan.

Har du en TV med Android?

Om TVen din er av merket Philips, Sony, TCL eller Xiaomi er det ganske enkelt å få på plass VPN. Om TVen har Android TV eller Google TV går det ofte an å laste ned VPN-apper via Google Play Store. Dette gir deg mange flere alternativer for oppkobling og gjør det betydelig enklere.

TV fra Samsung eller LG?

Noen TV-produsenter har egne system i stedet for Google TV. LG har for eksempel WebOS og Samsung har Tizen. Panasonic har Android på noen TVer, men de fleste har produsentens egne system.

Det alle disse merkene har til felles er at du ikke får installere VPN-apper direkte på TVen.

Du er fortsatt låst til tilgjengelige apper

Da du kjøpte TVen din og gikk gjennom innstillingene måtte du blant annet oppgi hvilket land du befinner deg i. Det er først og fremst for å finne rett frekvens for vanlige TV-sendinger, men også for å gi tilgang til relevant lands versjon av appbutikken.

Det betyr også at tjenester som ikke er tilgjengelig i Norge, for eksempel Hulu eller BBC, ikke går an å installere på TVen din.

Noen ganger kan du gjøre en ny installasjon på TVen og oppgi et annet land, men det kan fort hende det ikke fungerer. Så vi presenterer i stedet noen alternativer som fungerer oftere.

Forskjellige metoder for VPN på Smart-TV

Vi går gjennom metodene vi har lykkes med, og forklarer deg hvordan du kan gjøre det samme.

VPN i ruter
ExpresVPN aircove router
Vi har i en tidligere artikkel beskrevet hvordan du kan installere VPN i ruteren din. Om du gjør dette vil alle enheter koblet til nettverket, uansett om det er med nettverkskabel eller trådløst nett, bruke ruterens VPN-innstillinger.

Det er, om du kommer deg gjennom en del tekniske steg, en ganske bekvem måte for å få VPN på Smart-TVen.

Airplay eller Chromecast

Om TVen er en nyere modell kan det hende den støtter strømming av innehold fra mobilen din. Enten gjennom Airplay for Iphone og Ipad, eller Chromecast om du har Android-mobil eller nettbrett.

I så fall kan du installere VPN på telefonen eller nettbrettet og strømme inneholdet fra den til TVen, uten å måtte gjøre noe som helst med selve TV-apparatet.

For eldre TVer kan du kjøpe en Chromecast-dongel og strømme via den. Chromecast er en billig metode for å gjøre TVer litt smartere.

Separat mediaspiller

VPN på Apple TV
Om du har en eldre TV som ikke håndterer apper, eller opplever at de fungerer dårlig, kan du investere i en separat mediaspiller.

Apple TV vil fungere best om du har Iphone. Ellers finnes det mange mediaspillere med Android. Et eksempel, om enn noe dyrt, er Nvidia Shield. Et litt billigere alternativ er tidligere nevnte Google Chromecast.

DNS

DNS står for Domain Name System og kan få det til å se ut som du kobler deg til strømmetjenester fra et annet land. Dette fungerer på de fleste TVer med internett og apper.

Det er ikke en like sikker og enkel metode som en ekte VPN-tilkobling, men for å låse opp utenlandske strømmetjenester fungerer det som oftest fint.

Og det er denne metoden vi skal gå gjennom nå.

VPN på Smart-TV – slik gjør du

Utover å ha en smart TV og internettkobling, trenger du et aktivt abonnement hos en VPN-tjeneste. I vårt eksempel bruker vi Surfshark. Du kan lese mer om de beste VPN-tjenestene, beste VPN for streaming og beste billige VPN.

Videre bruker vi en Samsung TV fra 2019. Utseendet og navn på menyer kan variere fra TV til TV, men metoden er lik uansett modell.

Steg for steg

 1. Logg inn på hjemmesiden til din VPN-tjeneste og finn alternativet for manuell installasjon. Noen ganger vil du finne Smart TV som alternativ, men ikke alltid. Hos Surfshark kaller de tjenesten Smart DNS.
  Smart DNS
 2. Med Surfshark fungerer Smart DNS kun mot USA, men andre DNS-tjenester kan la deg velge land. Velg i så fall relevant land og skriv ned IP-adressen du får, den trenger du snart.
 3. Start TVen din og gå inn i innstillingene. Finn nettverksinnstillinger. De ligger enten direkte i hovedmenyen eller under generelle innstillinger.
  VPN i Smart TV Samsung
  VPN i Smart TV Samsung
 4. Akkurat på dette punktet kan det være forskjeller blant ulike TVer. Det du skal finne er innstillingene for din aktuelle internettkobling. Enten får du klikke på koblingens navn eller gå inn i avanserte innstillinger. Der bør du finne DNS-innstillingene.
  VPN i Smart TV Samsung
 5. Endre DNS-innstillingene fra automatisk til manuell og skriv inn IP-adressen du fikk fra VPN-tjenesten tidligere i prosessen. Om det finnes felt for både primær og sekundær DNS, skal du kun skrive inn primær DNS.
  VPN i Smart TV Samsung
 6. Lagre og start TVen din på nytt. Så er du ferdig.

Om alt fungerer som det skal, kan du nå få tilgang på utenlandsk innehold på for eksempel Netflix. Dersom du får tilkoblingsproblemer eller feilmeldinger, kan det ofte fungere at du gjør samme prosess på nytt med en ny IP-adresse fra VPN-tjenesten.

Om det fortsatt ikke fungerer, kan du alltids går tilbake til automatiske DNS-innstillinger og få det norske inneholdet igjen.

Les også: Er VPN lovlig?

Kjøpe Android TV?

annonse

Lyst på ny TV fra LG, Panasonic eller Samsung?

annonse
Panasonic
Panasonic
Panasonic

Ny mediaspiller?

annonse
annonse
Chromecast
Chromecast
Chromecast
Chromecast
annonse
Nvidia Shield
Nvidia Shield
Nvidia Shield

Kjøpe VPN?

VPN på iPhone – slik gjør du

Topplister
Beste VPN: Et VPN-symbol mot en bakgrunn av et blåfarget verdenskart

Beste VPN – vår test av VPN-tjenester

Guider
VPN-tunnel: Grønt ormehull

Hva er en VPN-tunnel?

Guider
VPNs historie: hieroglyfer

VPNs historie: Slik startet det hele

Guider
VPN-problem: 404 error

VPN-problem: Hvorfor fungerer ikke enkelte nettsider med VPN?

Guider
VPN-protokoll: En laptop på stativ viser bokstavene VPN

Hva er en VPN-protokoll?