VPN og antivirus: Hva er forskjellen?

Daniel Hessel

Når det gjelder å beskytte enheter og personlig informasjon på internett er det i all hovedsak to verktøy som brukes: VPN og antivirusprogram. Begge er viktige verktøy for å beskytte datamaskinen eller andre enheter, men de har ulike oppgaver og funksjoner. Derfor vil vi her forklare forskjellene på VPN og antivirus, hva de beskytter mot og hva de ikke beskytter mot.

Hva er VPN?

VPN står for Virtual Private Network. Dette er en teknologi for å opprette en sikker og kryptert tilkobling mellom din enhet og internett. Når du kobler til internett via VPN sendes alle dine data gjennom en kryptert tunnel. Dermed blir det vanskelig for noen andre å se dine data eller spore din aktivitet på nettet. VPN brukes ofte av personer som ønsker bedre personvern og sikkerhet på nett. Eller for å få tilgang til begrenset innehold i andre land.

Hva beskytter VPN mot?

VPN beskytter internettrafikken din ved å kryptere all informasjon som sendes fra og til din datamaskin. Dette gjør det vanskeligere for noen andre å avlytte eller få tilgang til dine data. Når du bruker VPN kan du også gjemme IP-adressen din. Da blir sporing av dine aktiviteter eller geografisk plassering vanskelig.

Hva beskytter ikke VPN mot?

VPN beskytter deg ikke mot virus eller skadelig programvare, phishing-angrep eller andre former for cyberangrep. Det er fortsatt viktig å ha et antivirusprogram for å beskytte deg mot slike trusler.

Hva er antivirus?

Antivirus er en type programvare som brukes for å oppdage, hindre og fjerne skadelig programvare. For eksempel virus, trojanere og andre ondsinnede angrep på din datamaskin. Antivirusprogram kan også beskytte mot phishing-angrep og andre typer cyberangrep ved å blokkere skadelige linker og nettsteder.

Hva beskytter antivirusprogrammer mot?

Antivirusprogrammer beskytter datamaskinen din mot skadelig programvare. Slike programmer kan skade maskinen, stjele personlig informasjon eller ta kontroll over dataene dine. Antivirus kan også beskytte mot phishing ved å blokkere skadelige linker og nettsider som brukes for å stjele passord og personopplysninger.

Hva beskytter ikke antivirus mot?

Antivirusprogrammer beskytter deg ikke mot avlytting av internettrafikk eller sporing av din onlineaktivitet. Det er her VPN kommer inn i bildet.

Bør man bruke både VPN og antivirus?

VPN og antivirusprogrammer er to separate verktøy som begge gir deg bedre sikkerhet på internett. Ved å bruke både VPN og antivirus kan du beskytte enheten din mot skadelig programvare og cyberangrep, samtidig som du beskytter personvern og sikkerhet på nettet.

Antivirus og VPN vil til sammen gi en omfattende beskyttelse på internett. For eksempel kan VPN hjelpe deg med å beskytte dataoverføringer og onlineaktiviterer. Et antivirusprogram beskytter deg ved å oppdage og fjerne skadelig programvare.

Imidlertid er ikke kombinasjonen VPN og antivirus 100% sikkert. Du må selv ha gode rutiner for passordhåndtering og en sunn skepsis mot å trykke på linker eller laste ned programmer. Men VPN og antivirusprogrammer vil gi deg økt sikkerhet, spesielt om du bruker begge deler.

Hva er en VPN server?

Topplister
Beste VPN: Et VPN-symbol mot en bakgrunn av et blåfarget verdenskart

Beste VPN – vår test av VPN-tjenester

Guider
VPN-tunnel: Grønt ormehull

Hva er en VPN-tunnel?

Guider
VPNs historie: hieroglyfer

VPNs historie: Slik startet det hele

Guider
VPN-problem: 404 error

VPN-problem: Hvorfor fungerer ikke enkelte nettsider med VPN?

Guider
VPN-protokoll: En laptop på stativ viser bokstavene VPN

Hva er en VPN-protokoll?