VPN iPhone: Slik fungerer det

Daniel Hessel

Uansett om du bruker datamaskin eller mobil, VPN er et klokt valg uansett for å øke sikkerheten din på nettet. I dag er det ganske enkelt å skaffe VPN til mobilen, ettersom de fleste VPN-leverandører har apper for både PC og telefon. (Google VPN er for øvrig kun tilgjengelig på mobil). Det gjelder selvsagt også iPhone, så det er på tide å se hvordan VPN fungerer på Apples telefoner og hvordan du kommer i gang.

Har du Android? Da kan du lese her i stedet.

VPN iPhone – hvordan setter man det opp?

For å bruke VPN på en iPhone må du først laste ned en VPN-app fra App Store. Det finnes mange ulike VPN-apper å velge mellom, både gratis og betaltjenester. Det er viktig å velge en app fra en pålitelig leverandør for å være sikker på at internettrafikken din beskyttes slik den skal. Ta gjerne en titt på våre tester eller topplister for å finne VPN-tjenestene vi anbefaler.

Når du har lastet ned og installert VPN-appen på Iphonen kan du enkelt aktivere den ved å åpne appen og trykke på «koble til». Første gangen du gjør dette vil telefonen din spørre deg om du vil legge til VPN-leverandørens informasjon på telefonen. Det er ikke noe vanskeligheter med dette, du trykker bare «ja» eller «ok», så ordnes alt av seg selv.

Når VPN-tunnelen er etablert vil internettrafikken din krypteres og sendes gjennom en sikker tunnel til VPN-serveren. Dermed blir det veldig mye vanskeligere for noen å overvåke eller avlytte nettbruken din.

Hvorfor skal man ha VPN på en iPhone?

En av fordelene med å bruke VPN på iPhonen din er at du kan surfe på nettet med økt sikkerhet, til og med om du kobler deg til et usikret WiFi-nettverk på kaféen eller flyplassen. VPN-krypteringen beskytter din personlige informasjon fra hackere eller andre med onde hensikter som forsøker å overvåke nettverkene du kobler deg til.

En annen fordel med VPN er at det kan gi deg tilgang til innehold som ellers er blokkert i ditt land. For eksempel kan du bruke VPN for å se Netflix-innehold fra USA selv om du befinner deg i Norge.

Finnes det noen ulemper?

Det er ikke bare positive effekter av VPN, noen ulemper vil det alltid være. En av disse er at VPN kan senke hastigheten på internettkoblingen din, spesielt om du bruker en gratis VPN-tjeneste som ikke har nok båndbredde eller serverkapasitet.

En annen ulempe er at noen nettsteder eller tjenester kan blokkere VPN-trafikk, slik at sidene ikke virker som de skal – eller ikke lar deg koble opp i det hele tatt – om du bruker VPN.

VPN iPhone – slik gjør du

Opprett konto hos VPN-leverandøren

For å unngå avgifter fra App Store er det lurt å opprette konto og tegne abonnement direkte på VPN-leverandørens side. Prisene på VPN varierer, men det finnes mange gode billige alternativer. Det er også gratis VPN-tjenester, men vi anbefaler at du bruker en betalingstjeneste for bedre sikkerhet og bedre hastigheter. Noen tjenester har både betalings- og gratisversjoner, som for eksempel Atlas VPN. Samtidig har de fleste VPN-tjenestene pengene-tilbake-garanti på 30 dager, så om du ikke er fornøyd eller bare vil teste, vil det ikke koste deg noe.

Last ned appen

Last ned VPN-appen fra leverandøren du har inngått abonnement hos fra App Store.

Logg inn

Nå kan du logge inn på VPN-appen og velge en VPN-server du vil koble deg til. Velg en server i det landet du vil ha IP-adresse fra. Om du for eksempel vil ha tilgang på strømmeinnhold i USA, velger du en server i USA. For å få best mulig hastighet bør du velge en server i landet du befinner deg i. Ulike behov har ulike løsninger for beste server.

Koble til

Koble til VPN-serveren ved å klikke på nettopp «Koble til» eller «Connect»-knappen i appen. Første gangen du gjør dette, eller med en gang du starter appen, vil du få spørsmål om du vil legge til VPN-tjenesten på iPhonen. Deretter vil VPN-appen etablere en kryptert tilkobling til serveren.

Kontroller tilkoblingen

Når du er koblet til VPN-serveren kan det være lurt å ta en ekstra titt på statuslinjen på iPhonen. Om VPN-tilkoblingen er aktiv vil du se dette øverst med teksten «VPN». Om du fortsatt er usikker på om VPN fungerer finnes det flere metoder.

Når du er koblet til VPN-serveren kan du surfe på nettet som vanlig. All internettrafikk vil være kryptert og sendes gjennom VPN-tunnelen til VPN-serveren. Dermed blir det vanskelig for noen å overvåke eller avlytte surfingen din.

Om du ikke lenger vil bruke VPN kan du koble deg fra VPN-serveren ved å trykke på «Koble fra» eller «Disconnect»-knappen i appen. Da går internettkoblingen din tilbake til vanlig tilkobling.

Om du ønsker å bruke en annen VPN-server kan du enkelt velge en annen server i VPN-appen og koble til den i stedet.

Så enkelt er det!

Kjøpe Iphone?

VPN for iPad – slik fungerer det

Topplister
Beste VPN: Et VPN-symbol mot en bakgrunn av et blåfarget verdenskart

Beste VPN – vår test av VPN-tjenester

Guider
VPN-tunnel: Grønt ormehull

Hva er en VPN-tunnel?

Guider
VPNs historie: hieroglyfer

VPNs historie: Slik startet det hele

Guider
VPN-problem: 404 error

VPN-problem: Hvorfor fungerer ikke enkelte nettsider med VPN?

Guider
VPN-protokoll: En laptop på stativ viser bokstavene VPN

Hva er en VPN-protokoll?