VPN Android: Slik fungerer det

Daniel Hessel

Hvordan bruker man VPN på Android? Faktisk på samme måte som på en datamaskin. Uansett om du har en telefon eller nettbrett med Android, kan du nesten garantere at VPN-tjenesten du har valgt har apper som fungerer.

Om du vil lære mer om VPN, kan du lese denne artikkelen først. Men vi tar en lynrask gjennomgang her også. VPN for Android fungerer ved at du kobler til en VPN-server, som fungerer som en mellomstasjon mellom Android-enheten din og internett. Når du er koblet til VPN-serveren sendes all din internettrafikk gjennom en kryptert tunnel til serveren, noe som gjør det nærmest umulig for en tredjepart å overvåke eller spore internettaktiviteten din.

VPN Android – hva trenger man?

For å bruke en VPN på din Android-enhet må du laste ned og installere en VPN-app fra Google Play-butikken. Bruker du en betalingstjeneste for VPN, noe vi anbefaler, må du opprette konto og abonnement først.

Når du har installert appen kan du koble deg til en VPN-server ved å velge fra en liste med tilgjengelige servere tjenesten har.

Hvorfor skal man bruke VPN på Android-enheter?

Det finnes mange fordeler med å bruke VPN på Android, men her er de viktigste:

  1. Økt sikkerhet og personvern: VPN for Android beskytter internettrafikken din og gjør det vanskeligere for hackere eller andre å overvåke eller spore internettaktiviteten din. Det gjør det også tryggere å bruke offentlige WiFi-nettverk som du finner på flyplasser, hotell eller kaféer.
  2. Tilgang til begrenset innehold: Med VPN kan du låse opp innehold og nettsider som ellers vil være blokkert i ditt land. Du kan for eksempel låse opp Netflix i USA selv om du sitter i Norge. Eller bruke sosiale medier og apper som er blokkerte i landet du befinner deg i.
  3. Økt hastighet: En VPN kan faktisk også forbedre internetthastigheten ved å optimere tilkoblingen og bruke den raskeste serveren. Dette er ikke veldig relevant i Norge, men kan være en fin bonus om du er i land med tregere nett.

VPN Android – hva med ulemper?

Til tross for de mange fordelene ved å bruke VPN, vil det også være noen ulemper når du bruker VPN på Android. Her er noen av de vanligste:

  1. Lavere hastighet: Ettersom all nettrafikk vil gå gjennom en VPN-tunnel, kan tilkoblingen bli tregere og mindre stabil. Det kan merkes ved at nettsider lastes tregere og programmer og apper som ikke fungerer som de skal.
  2. Kostnad: De fleste VPN-tjenester krever månedlig eller årlige abonnement, og noen tjenester er ganske dyre. Derfor bør man undersøke hvilke VPN-tjenester som finnes og hvilke priser de har på abonnementene sine. Det viktigste er uansett at det er en god tjeneste med sikkerhet i fokus.
  1. Kompatibilitetsproblemer: Noen apper, spill og tjenester fungerer ikke med VPN, eller kan ha begrensninger om du bruker VPN. Om du opplever dette problemet, kan du la apper gå utenom VPN-tilkoblingen ved å bruke split tunneling.

VPN Android – slik gjør du

  1. Velg en pålitelig VPN-tjeneste: Først og fremst må du velge en VPN-tjeneste som passer dine behov og er til å stole på. Les gjerne våre kåringer av beste VPN og beste billige VPN. Det finnes mange VPN-tjenester på markedet, og du bør derfor sammenligne priser og funksjoner for å finne det beste for deg. Opprett en konto hos leverandøren du foretrekker og inngå et abonnement.
  2. Last ned og installer VPN-appen: Når du har valgt VPN-tjeneste laster du ned og installerer appen deres fra Google Play-butikken. Søk etter appnavnet og klikk på «installer».
  3. Velg en server: Når du har opprettet konto, kan du åpne appen du har installert og logge inn. Så kan du raskt velge en server i hvilket som helst land, basert på hva du skal bruke VPN til. Noen apper vil allerede ved oppstart spørre deg om å legge til VPN-tjenestens innstillinger i mobilen, andre gjør det senere.
  4. Koble til VPN: Klikk på «Koble til» eller «Connect» for å koble til VPN. Det kan ta noen sekunder å koble seg opp, avhengig av hastigheten på internettkoblingen din og valgt server.

Vanskeligere er det ikke å komme i gang og få en tryggere surfing på mobilen eller nettbrettet.

Når du er koblet til VPN kan du bruke internett som normalt. Tilkoblingen din er nå sikret og kryptert, slik at en tredjepart vil få store vansker med å overvåke hva du gjør på nettet.

Om du vil koble deg til en annen server, kan du åpne VPN-appen og velge en annen server fra listen.

Du kan også justere innstillingene i appen for å tilpasse bruken til ditt behov. Noen apper har for eksempel Kill Switch-funksjoner eller tilpassede protokoller for økt sikkerhet og personvern.

Kjøpe Android-mobil?

Eller vil du kjøpe et Android-nettbrett?

VPN for iPad – slik fungerer det

Topplister
Beste VPN: Et VPN-symbol mot en bakgrunn av et blåfarget verdenskart

Beste VPN – vår test av VPN-tjenester

Guider
VPN-tunnel: Grønt ormehull

Hva er en VPN-tunnel?

Guider
VPNs historie: hieroglyfer

VPNs historie: Slik startet det hele

Guider
VPN-problem: 404 error

VPN-problem: Hvorfor fungerer ikke enkelte nettsider med VPN?

Guider
VPN-protokoll: En laptop på stativ viser bokstavene VPN

Hva er en VPN-protokoll?