Tregt VPN? Slik kan du løse problemet

Daniel Hessel

VPN er fint å ha av mange årsaker, som er litt av grunnen til at vi har dedikert en nettside om nettopp VPN. Men det er et tilbakevendende problem når man bruker VPN: Det kan gå tregt. Hvorfor får man tregt VPN? Og går det an å gjøre noe med det?

Derfor har du tregt VPN

For å forstå hvorfor VPN kan gjøre tilkoblingen din tregere, er det viktig å forstå hvordan VPN fungerer. VPN skaper en kryptert tunnel mellom din datamaskin og VPN-serveren. All internettrafikk som går gjennom tunnelen må krypteres og dekrypteres av VPN-serveren. Dette tar tid og kan skape forsinkelser.

Utover dette kan det også være andre faktorer som påvirker hastigheten. Det kan være avstanden mellom datamaskinen din og VPN-serveren, mengden trafikk på serveren og hastigheten du får fra internettleverandøren din.

Hva kan du gjøre med tregt VPN?

Det finnes flere metoder for å løse problemet med dårlig VPN-hastighet:

Bruk en nærliggende VPN-server

Som nevnt tidligere kan avstanden mellom din datamaskin og VPN-serveren påvirke hastigheten. Ved å velge en VPN-server som er nærmere din geografiske plassering, kan du forbedre hastigheten på VPN-koblingen. De fleste VPN-tjenester har servere i mange ulike land, så du bør kunne finne en server i nærheten. Dette kan imidlertid være en mindre god løsning om du bruker VPN for å låse opp innehold fra andre land.

Bytt server

Gode VPN-tjenester har flere servere i hvert land, for å sikre hastighet og båndbredde til alle brukere. En VPN-server kan ha en dårlig dag av ulike årsaker og gi lavere hastighet. Da kan du forsøke å bytte til en annen server i samme land, det løser ofte problemet.

Velg en raskere VPN-tjeneste

Det finnes mange VPN-tjenester å velge mellom, og noen tilbyr bedre hastigheter enn andre. Ved å velge en raskere VPN-tjeneste kan du forbedre hastigheten på VPN-tilkoblingen. Det er imidlertid viktig å tenke på at raskere VPN-tjenester kan være dyrere. Dessuten kan mengden trafikk påvirke hastigheten, slik at en veldig populære VPN fort kan bli treg dersom den ikke har gode nok servere. Dette er et av punktene vi undersøker når vi tester VPN-tjenester.

Slå av funksjoner du ikke bruker

Mange VPN-tjenester tilbyr funksjoner som automatisk Kill Switch og beskyttelse mot DNS-lekkasje. Disse funksjonene kan dessverre også påvirke hastigheten og gi tregt VPN. Ved å skru av funksjoner du ikke trenger, kan du forbedre hastigheten. Men da må du huske at noen av disse funksjonene gir deg økt sikkerhet, så du bør kun slå dem av når du er sikker på at du ikke trenger dem.

Ved å velge riktig VPN-tjeneste kan du balansere sikkerhet og hastighet. Husk også at din internettleverandør og nettverkskonfigurasjon kan påvirke hastigheten på VPN-tilkoblingen. Ved å være oppmerksom på disse faktorene, og velge en god VPN-tjeneste, kan du dra nytte av fordelene med VPN uten at det påvirker netthastigheten din negativt.

Topplister
Beste VPN: Et VPN-symbol mot en bakgrunn av et blåfarget verdenskart

Beste VPN – vår test av VPN-tjenester

Guider
VPN-tunnel: Grønt ormehull

Hva er en VPN-tunnel?

Guider
VPNs historie: hieroglyfer

VPNs historie: Slik startet det hele

Guider
VPN-problem: 404 error

VPN-problem: Hvorfor fungerer ikke enkelte nettsider med VPN?

Guider
VPN-protokoll: En laptop på stativ viser bokstavene VPN

Hva er en VPN-protokoll?