Test: Surfshark VPN – generøs, rask og billig

Daniel Hessel

  • Ubegrenset antall brukere
  • Mange funksjoner
  • Som regel rask

  • Litt vel aggressiv annonseblokkering
  • Enkelte problemer med Mac

Det er kanskje samme eiere bak premiumtjenesten NordVPN og Surfshark, men sistnevnte er mye mer enn en billig kopi. Til tross for noe rusk i maskineriet, er Surfshark totalt sett en fantastisk VPN-tjeneste.

Bruk og grensesnitt 4

Abonnement og betaling 4.5

Hastighet og spredning 4.5

Personvern og sikkerhet 4

Brukerscenarier 4.5

Ekstrafunksjoner 4.5

Sammenlagt 4.5

annonse
Slik tester vi VPN-tjenester

Rett på sak: Er Surfshark bra?

På de lengre abonnementene er det ikke mange kroner som skiller per måned mellom Surfshark og Private Internet Access. Surfshark har flere funksjoner og fungerer bedre på Mac, derfor mener vi Surfshark er det beste, billige VPN-alternativet.

Akkurat nå koster Surfshark 2.49 euro i måneden

Surfshark till Iphone
Iphone-appen mangler en del funksjoner, men er enkel å bruke.

Lett å bruke og med smart Android-funksjon

Den tydeligste fordelen med Surfshark er at det ikke finnes noen begrensninger i antal brukere per konto. Søstertjenesten NordVPN begrenser seg til seks enheter, ExpressVPN lar deg bare koble til fem. Private Internet Access er ganske generøse med ti brukere, men Surfshark lar deg altså koble til så mye du vil.

Dette gjør Surfshark til den perfekte løsningen for familier, men også mindre bedrifter som vil ha en enkel og billig løsning for alle brukere.

Støtten for plattformer må anses som fullgod: Mac, iOS, Android og Windows er med som forventet, i tillegg til Linux og Chromebook. Alle andre plattformer, som rutere, TVer og spillkonsoller som Playstation 5 eller Xbox må kobles opp via DNS.

Surfshark Android
Android-appen gir deg muligheten til å skjule GPS-posisjon, noe som både er smart og ganske unikt.

Tjenesten ser ganske lik ut på alle enheter. Mac-versjonen er litt mer nedskalert enn Windows-versjonen, men du vil kjenne deg igjen uansett. Både Mac og Windows plages litt av en meny som blokkerer hovedvinduet en gang i blant, men du blir vant til det.

Android-appen har en stilig funksjon der du kan overkjøre telefonens GPS-data for å i stedet bruke posisjonen fra serveren du er koblet til. Det fungerte dessverre ikke for å lure Pokémon Go, så vi fikk aldri tak i de regionsspesifikke pokémons vi ønsket oss. Men for generell sporing gir denne funksjonen deg ekstra beskyttelse.

I all hovedsak er appene enkle å bruke. Samtidig kan mengden funksjoner føles litt overveldende for nybegynnere.

Er Surfshark en billig VPN-tjeneste?

Om du vil prøve Surfshark gratis går det som regel bra. Mobilappene og Mac har syv dagers gratis prøveperiode, men det mangler for Windows. Samtidig har du 30 dagers åpent kjøp, så er du misfornøyd vil det ikke koste deg en krone så lenge du kansellerer innen 30 dager.

Betalingsmulighetene er blant de bedre, her kan man også betale med Amazon og Google Pay. Vi hadde heller ingen vanskeligheter med å finne knappen for å si opp avtalen, noe enkelte andre tjenester prøver å gjøre litt mer vrient for kundene.

Appen til Mac og Windows ser ganske like ut og er både ganske enkle å bruke.

Som med de fleste VPN-tjenester har Surfshark tilbud på abonnement nesten hele tiden. To års abonnement koster rundt 20 kroner per måned, noe som er veldig billig. Et år koster litt mer, men er fortsatt blant de rimeligste tjenestene. Om du bare vil betale for en måned er prisen nesten lik som NordVPN og ExpressVPN, og da kan vi ikke lenger kalle det en billig VPN-tjeneste.

Om du vil ha ekstra sikkerhet kan du oppgradere til Surfshark One. For omtrent 15 kroner ekstra i måneden får du da antivirus til Windows, Mac og Android + et par andre nyttige tilleggstjenester.

annonse

Utbredt og raskt

Surfshark skryter gjerne av å ha servere i hundre land. Det er omtrent 20 flere land enn de fleste andre. Samtidig ligger serverantallet på omtrent 3 200, noe som er forholdsvis standard blant VPN-tjenestene. Det betyr blant annet at flere land kun har en eneste server, så antall land er kanskje ikke så mye verdt tross alt.

Samtidig spiller det ikke så stor rolle. Surfshark har nemlig arvet hastighetene fra NordVPN og leverer på høyt nivå til de aller fleste servere. Svartiden varierer i blant, men den er alltid godkjent.

Vi støter imidlertid på tilfeller både i Windows og på Mac at nettsider ikke lastes inn. Det løser seg som regel med et serverbytte, men et par ganger måtte vi starte om hele VPN-tjenesten.

Surfshark android
Surfshark One gir deg antivirus, sikkert søk og identitetsovervåkning i tillegg til VPN.

I appen kan du se responstid på utvalgte servere, slik at du skal kunne velge den raskeste. Samtidig er det ikke mange servere som viser den informasjonen, så vi er usikre på hvor nyttig dette egentlig er.

En annen litt irriterende funksjon er annonseblokkeringen. Den er ganske aggressiv og fører ofte til at kommentarfelt eller hele nettsider ikke lastes inn.

Heldigvis gir Surfshark deg en ganske avansert split tunneling-funksjon som lar deg velge nettsider som ikke skal gå via VPN. Dermed blir de ikke plaget av den sinte annonseblokkeren heller.

Personvern og sikkerhet

Surfshark har samme opplegg for kontoer som de fleste andre VPN-tjenester: Mailadressen din er kontonavnet ditt. Mullvad og Private Internet Access er akkurat nå de eneste kjente tjenestene som gjør det annerledes; der er ikke mailadressen koblet til kontoen – som er bra for deg med høye krav til personvern.

Vi finner få svakheter med tjenesten. Oppkoblinger beskyttes av kryptering og om du vil gjøre sporing enda vanskeligere kan du alltids bruke multi-hop. Det betyr at du kobles til to VPN-servere, med dobbel kryptering som konsekvens. GPS-spoofing for Android er også noe vi setter pris på.

Surfshark Android
Alle apper er enkelt delt opp for at du raskt skal kunne koble deg opp dit du vil.

Når det gjelder eksterne granskninger må vi derimot slå fast at Surfshark ikke er blant de beste. Det finnes en granskning av serverne fra 2021, men bortsett fra det er det ikke mye informasjon å finne.

Surfshark påstår de ikke loggfører noe som helst, akkurat slik de fleste andre VPN-leverandører også påstår. Men samtidig er i det minste Surfshark veldig tydelige med hva de lagrer av data og hvorfor.

annonse

Veldig bra for streaming

Akkurat som ExpressVPN gir Surfshark tydelig beskjed om hvilke strømmetjenester de låser opp. Samtidig har Surfshark unngått å ha spesifikke streamingtilpassede servere, så man unngår overbelastning og strømmetjenestene kan ikke sperre utvalgte servere like enkelt som hos andre VPN-tjenester.

Surfshark har sjelden problemer med å låse opp utenlandske strømmetjenester. Blir man stoppet, holder det som regel med et serverbytte.

Hastigheten og generelt lave svartider gjør at Surfshark med fordel kan brukes til gaming.

Den ganske avanserte split tunneling-funksjonen, kombinert med at Surfshark ikke ser ut til å ha begrensninger på torrents, gjør at tjenesten passer godt til dette også.

Surfshark Windows
Split tunneling-funksjonen er mer avansert enn hos mange andre tjenester.

Som nevnt tidligere, har Surfshark et par riper i glasset når det gjelder personvern. Det kommer litt an på hvor mye anonymitet du vil ha på internett. Sporing/cookies håndteres utmerket, men har du høyere krav må du nok se etter andre VPN-tjenester.

Billig totalløsning med antivirus

Egentlig er det ikke mye innen VPN-kategorien som ikke er inkludert i Surfshark. At Android-appen er forholdsvis ensom om å takle GPS-spoofing er et bra eksempel. Videre har du naturligvis statisk IP, multi-hop, god split tunneling og kill switch. Annonseblokkering er også med, og det er positivt, selv om den er litt vel aggressiv.

Andre VPN-tjenesten tilbyr ofte testfunksjoner for å blant annet se etter DNS-lekkasjer, det mangler her. Men generelt sett savner vi ingenting.

Du kan også legge til en ekstra tjeneste i form av Surfshark One for omtrent 15 kroner per måned. Da får du antivirus til Mac, Windows og Android. Ironisk nok fikk vi problemer med å laste ned antivirus-funksjonen til Windows mens VPN var aktivt, men til slutt løste det seg og fungerte som det skulle. Nøyaktig hvor god antivirustjenesten er har vi ikke sett nærmere på, men det er uansett en interessant tilleggsfunksjon.

Surfshark One inkluderer også overvåkning av både mail og betalingskort for å se om de er involvert i lekkasjer. Den funksjonen får du imidlertid bare på Surfsharks nettside, ikke i appen. Det samme gjelder den anonyme søketjenesten.

Konklusjon: Er Surfshark verdt pengene?

Ja, absolutt! Selve grunntjenesten er noen kronere dyrere enn for eksempel Private Internet Access, men totalt sett gir Surfshark deg mer for pengene. Mange funksjoner og få problemer, og som regel rask uansett hvilket land vi kobler oss til.

Som en ekstra bonus vil vi påstå at Surfshark One er en av de beste helhetsløsningene med både VPN og antivirus i samme tjeneste.

Surfshark

Spesifikasjoner

Antall enheter

Ubegrenset

Antall servere

3200

Basert fra

Nederland

Betalingsmuligheter

Kort, Paypal, Bitcoin, Android Pay, Amazon Pay

Ekstrafunksjoner

Split tunneling, multi-hop, GPS-spoofing (Android), Kill Switch

Finnes som gratisversjon

Gratis prøveperiode på 7 dager (Mac, Android, Iphone)

Hjemmeside

Surfshark

Kill Switch

Ja

Antall land

100+

Uavhengig testet

Ja

Plattformer

Mac, iOS, Android, Windows, Linux, Chromebook

Abonnementspakker

1 måned, 1 år, 2 år

Pris 1 år

55 Euro

Pris 1 måned

12.95 Euro

Pris 2 år

60 Euro

Snitthastighet Storbritannia

82 Mbit/s på 100 Mbit/s-linje

Snitthastighet Norge

89 Mbit/s på 100 Mbit/s-linje

Snitthastighet USA

72 Mbit/s på 100 Mbit/s-linje

Språk på nettsiden

Engelsk

Språk på tjenesten

Engelsk

Strømmetjenester

Ja

VPN-protokoll

WireGuard, OpenVPN, IKEv2

Topplister
Beste VPN: Et VPN-symbol mot en bakgrunn av et blåfarget verdenskart

Beste VPN – vår test av VPN-tjenester

Guider
VPN-tunnel: Grønt ormehull

Hva er en VPN-tunnel?

Guider
VPNs historie: hieroglyfer

VPNs historie: Slik startet det hele

Guider
VPN-problem: 404 error

VPN-problem: Hvorfor fungerer ikke enkelte nettsider med VPN?

Guider
VPN-protokoll: En laptop på stativ viser bokstavene VPN

Hva er en VPN-protokoll?