Test: Private Internet Access – god og billig VPN

Daniel Hessel

Private internet Access, eller PIA, dukker ofte opp som en av de billigere VPN-tjenestene. I det minste om du ser på lengre abonnement. Til tross for den lave prisen er det mye her vi setter pris på, men det viser seg at det varierer veldig med hvilken plattform du bruker.

Billig ved lengre abonnement

Oftest gode hastigheter

Mange brukere

Mac-appen fungerer dårlig

Animasjoner gjør Android-appen tregere

Varierende hastigheter

Vurdering – Private Internet Access

Bruk og grensesnitt 4.5

Abonnement og betaling 4.5

Hastighet og spredning 3

Personvern og sikkerhet 4

Brukerscenarier 3.5

Ekstrafunksjoner 4

Sammenlagt 3.5

Skaff PIA for kun 1,85 Euro per måned

annonse
Slik tester vi VPN-tjenester

Rett på sak: Er Private Internet Access bra?

Det korte svaret etter en lengre testperiode er: Ja… så lenge du ikke bruker Mac. Til den plattformen fungerer det veldig dårlig.

Ellers fungerer det stort sett veldig bra. USA har ganske ujevne hastigheter, men ellers er det godkjent over hele linja.

Private Internet access, PIA, på Android
Hele startsiden i mobilappan kan tilpasses etter eget ønske.

Bra for alle – bortsett fra Mac

Private Internet Access finnes som app til de store systemene. Til rutere, spillkonsoller og smart-TV er tjenesten tilgjengelig via DNS – altså omtrent slik alle VPN-tjenester er.

Appene til Android og Iphone er stort sett enkle i bruk, men har også en fin detalj vi ikke har sett tidligere: Startsiden kan nemlig tilpasses helt etter eget ønske, med så mye eller lite innehold du vil.

Android-appen er av en eller annen grunn full av langsomme animasjoner. Dermed tar det tid å laste inn menyelementer og lignende. Appen er ikke langsom, men animasjonene får det til å føles langsomt.

Windowsappen er ikke like tilpasningsbar, men fungerer bra. Grensesnittet er ikke det enkleste, men du får taket på det etter hvert.

Mac-appen ser lik ut som de andre og har mange funksjoner, noe VPN-tjenester ofte ikke tilbyr for nettopp Mac. Det skal imidlertid vise seg å være utfordringer med Mac, vi kommer tilbake til det senere i artikkelen.

Til tross for lav pris kan man koble opp mange enheter samtidig. Ti brukere er ganske generøst og gjør dette til en god VPN-tjeneste for familien.

Nettsiden får du på alle nordiske språk, mens selve tjenesten mangler svensk (om du foretrekker det).

Til både Mac og Windows er hovedvinduet enkelt og stilrent

Virkelig billig VPN-tjeneste

Det finnes en irriterende ulempe med Private Internet Access og det er oppsigelse av abonnement. Eller rettere sagt, automatisk fornyelse. Produsenten har gjort alt de kan for å gjemme funksjonen. Du må inn på Subscription overview, deretter finne en veldig liten menyknapp ved siden av en veldig liten tekst om når abonnementet fornyes. Når du vel har funnet frem dit, krever også PIA at du går gjennom flere steg før du er ferdig. Irriterende.

Private Internet access, PIA, auto renewal
Godt eksempel på hvordan du ikke skal behandle kunder som vil avslutte abonnement.

En veldig stor fordel, derimot, er prislappen. Eller mer nøyaktig; prislappen når du velger tre års abonnement. Kostnaden er på 70 euro, noe som tilsvarer omtrent 20 kroner per måned. Månedsabonnement og årsabonnement har også gunstige priser, men du får desidert mest for pengene med tre års binding.

Betalingsmulighetene byr ikke på noen overraskelser, her er det kort, Paypal eller Bitcoin.

Det finnes en syv dagers gratis prøveperiode av Private Internet Access, men kun i mobilappen. Uansett får du 30 dagers full garanti med pengene tilbake.

Det er også verdt å nevne at Private Internet Access eies av selskapet Kape, som også eier ExpressVPN, Cyberghost og Zenmate.

annonse
Private Internet access, PIA, till windows
Ved å utvide hovedvinduet på Windows og Mac får man tilgang til mye mer informasjon

Varierende hastigheter og problemer med Mac

Private Internet Access har 3 500 servere i 84 land, noe som absolutt er godkjent. I appen sorteres serverne etter hvor rask responstid (ping) de har. Og rangeringen ser ut til å stemme bra, i det minste for land i nærheten av oss.

Ute i Europa er hastighetene stort sett veldig gode. Storbritannia har litt lavere fart, men ikke noen voldsom nedgang. Verre er det i USA. Uansett hvilken enhet vi bruker er den oppgitte svartiden noe helt annet enn det vi måler. Samtidig kan to enheter, oppkoblet på samme nettverk og til samme server i USA få helt ulike verdier. Så varierende er den rette betegnelsen akkurat her.

For Windows og mobile enheter har vi god stabilitet og få problemer. For Mac, derimot, er det kaotiske tilstander.

Vi har testet med tre ulike Macer og ulike brukerkontoer, men problemene oppstår uansett hva vi gjør. Det ser ut til at annonseblokkeringen står på selv om vi skrur den av. Deretter kan plutselig alle nettlesere og sider stoppe helt opp uten noen logisk grunn, uansett hvilken server vi kobler oss mot. Vi har forsøkt omstarter, serverbytter og endring av DNS i appen, men etter noen minutter er det stopp på nytt.

Om du eller noen du vil dele VPN-kontoen din med har Mac, kan vi ikke anbefale Private Internet Access. For andre plattformer er dette en god tjeneste.

Private Internet access, PIA,  till Android
Kill Switch er innebygd i Android nå for tiden, så det er egentlig ikke en funksjon fra PIA

Hvor sikker er Private Internet Access?

PIA har en liten funksjon som er veldig enkel, men ganke unik: Du får et tilfeldig generert brukernavn. I stedet for å logge inn med mailadresse og passord, får du et nummer som brukernavn. En liten detalj som gir følelsen av ekstra anonymitet.

Vi tror Private Internet Access har liten sjanse for å bli hacket, men det er uansett fint at de ikke har mailadressen din om det først skulle skje. PIA eies tross alt av samme selskap som har ExpressVPN, og de har stort fokus på ekstern granskning av tjenester og sikkerhet.

Tjenesten i seg selv ser bra ut rent sikkerhetsmessig. Data knyttet til bruker lagres ikke og krypteringen er moderne. Samtidig finnes det multi-hop, altså at trafikken rutes og krypteres gjennom to servere.

Noe som ikke er så bra er at den automatiske koblingen gjerne bruker IKEv2-protokollen. Dette til tross for at flere andre leverandører, som for eksempel ExpressVPN, har fjernet denne protokollen på grunn av alder og potensielle sikkerhetsproblemer.

Private Internet access, PIA,  till Iphone
Stilrent og enkelt i Iphone-appen
annonse

Bruksområder

Når det gjelder streaming har Private Internet Access dedikerte servere til dette, og anbefaler at du bruker disse. Dermed er det nettopp disse serverne du vil få mest problemer med å bruke, enten fordi alle andre også bruker dem – eller fordi strømmetjenesten har funnet serveren og blokkert den.

Andre servere i for eksempel USA fungerer stort sett greit. Akkurat USA er et lite spørsmålstegn ettersom hastighetene varierer så mye. Du får sett inneholdet, men om du vil se i 4K HDR vil du nok blir skuffet.

Det samme gjelder gaming. Bruker du VPN mens du spiller fungerer det fint om du kobler deg opp til norske eller nordiske servere. Men utenfor vår region går det tregere, der USA er spesielt dårlig.

Private Internet Access har ingen begrensninger på P2P eller torrent.

Angående personvern er PIA bra, spesielt med multi-hop. Det tilfeldig genererte brukernavnet føles også som en ekstra beskyttelse. Det er ikke på nivå med Mullvad VPN, men fortsatt et par steg i riktig retning.

Private Internet access, PIA,  till Mac
Eksempel på innstillingene i Mac-appen

Ekstrafunksjoner i Private Internet Access

Litt uventet til denne lave prisen, men Private Internet Access har mange tilleggsfunksjoner. I appen finner du det meste du trenger: Split tunneling, kill switch, annonseblokkering og multi-hop.

Om du ønsker statisk IP må du betaler ekstra, det samme gjelder antivirus. En ulempe her er at antivirus må velges som tilleggsfunksjon allerede når du bestemmer deg for å tegne et abonnement på VPN-tjenesten. Har du først kjøpt abonnement uten antivirus, kan du ikke legge det til senere. Det er ganske uforståelig.

Private Internet access, PIA, smart DNS-tjänst
Vil du ha VPN på Apple TV, PS5 eller en smart-TV? Private Internet access har støtte for det også.

Konklusjon: Er PIA en bra VPN-tjeneste?

Småfeil kan vi akseptere, men så kommer Mac-appen og velter hele lasset.

Helt enkelt: Private Internet Access er en veldig bra VPN-tjeneste som er billig, generøs og full av funksjonalitet. Men har du Mac bør du la denne være.

annonse

Private Internet Access (PIA)

logga PIA

Private Internet access, PIA, er en VPN-tjeneste som eies av Kape, som også eier ExpressVPN, Cyberghost og Zenmate. Private Internet access utmerker seg ved å være virkelig billig, spesielt på lengre abonnement.

Spesifikasjoner

Antall enheter

10

Antall servere

3500

Basert fra

USA

Betalingsmuligheter

Kort, Paypal, Bitcoin

Ekstrafunksjoner

Statisk IP (koster ekstra), Antivirus (koster ekstra), Kill Switch, multi-hop, Split tunneling

Finnes som gratisversjon

På mobil (7 dagers prøveperiode)

Kill Switch

Ja

Antall land

84

Uavhengig testet

Ja

Plattformer

Windows, Mac, Android, Ios, IpadOS, Linux, Router, Chromebook, Kindle Fire, Chrome, Microsoft Edge, Firefox, Apple TV, Fire TV, Roku, Smart TV, Nvidia Shield, Android TV, Nintendo Switch, Xbox One, Xbox Series S/X, Playstation4, Playstation 5

Abonnementspakker

1 måned, 1 år, 2 år

Pris 1 år

140 Euro (3,1 euro/måned)

Pris 1 måned

11,69 euro

Pris 3 år

455 Euro (ofte tilbud med lavere pris)

Snitthastighet Storbritannia

60 Mbit/s på 100 Mbit/s-linje

Snitthastighet Norge

83 Mbit/s på 100 Mbit/s-linje

Snitthastighet USA

30 Mbit/s på 100 Mbit/s-linje

Språk på nettsiden

Norsk

Språk på tjenesten

Engelsk

Strømmetjenester

Ja

VPN-protokoll

Open VPN, Wireguard, IKEv2

annonse
Bästa budgetval

Private Internet Access (PIA)

Spesifikasjoner

Antall enheter

10

Antall servere

3500

Basert fra

USA

Betalingsmuligheter

Kort, Paypal, Bitcoin

Ekstrafunksjoner

Statisk IP (koster ekstra), Antivirus (koster ekstra), Kill Switch, multi-hop, Split tunneling

Finnes som gratisversjon

På mobil (7 dagers prøveperiode)

Kill Switch

Ja

Antall land

84

Uavhengig testet

Ja

Plattformer

Windows, Mac, Android, Ios, IpadOS, Linux, Router, Chromebook, Kindle Fire, Chrome, Microsoft Edge, Firefox, Apple TV, Fire TV, Roku, Smart TV, Nvidia Shield, Android TV, Nintendo Switch, Xbox One, Xbox Series S/X, Playstation4, Playstation 5

Abonnementspakker

1 måned, 1 år, 2 år

Pris 1 år

140 Euro (3,1 euro/måned)

Pris 1 måned

11,69 euro

Pris 3 år

455 Euro (ofte tilbud med lavere pris)

Snitthastighet Storbritannia

60 Mbit/s på 100 Mbit/s-linje

Snitthastighet Norge

83 Mbit/s på 100 Mbit/s-linje

Snitthastighet USA

30 Mbit/s på 100 Mbit/s-linje

Språk på nettsiden

Norsk

Språk på tjenesten

Engelsk

Strømmetjenester

Ja

VPN-protokoll

Open VPN, Wireguard, IKEv2

Topplister
Beste VPN: Et VPN-symbol mot en bakgrunn av et blåfarget verdenskart

Beste VPN – vår test av VPN-tjenester

Guider
VPN-tunnel: Grønt ormehull

Hva er en VPN-tunnel?

Guider
VPNs historie: hieroglyfer

VPNs historie: Slik startet det hele

Guider
VPN-problem: 404 error

VPN-problem: Hvorfor fungerer ikke enkelte nettsider med VPN?

Guider
VPN-protokoll: En laptop på stativ viser bokstavene VPN

Hva er en VPN-protokoll?