Test: NordVPN – Kjempebra premium-VPN

Hans Christian Haraldsen Moen

  • Rask og stabil
  • Mange sikkerhetsfunksjoner
  • God tilgjengelighet

  • Den høye prisen kan virke avskrekkende
  • Litt underutviklet Iphone-app
  • Priser er uten mva, så dyrere enn man tror

NordVPN er en av de virkelig store aktørene på VPN-markedet. Det er lett å se hvorfor når vi går gjennom tjenesten. Hovedfunksjonene er enkle å bruke uansett plattform, men det er mer å oppdage for deg som gjerne vil ha litt ekstra. Vi kommer opp i klasseledende hastighet nesten uavhengig av hvem sin server vi kobler oss til. I tillegg lager denne tjenesten minst rot med strømmetjenester – av alle dem vi har testet så langt.

Bruk og grensesnitt 4.5

Abonnement og betaling 4

Hastighet og spredning 4.5

Personvern og sikkerhet 4.5

Brukerscenarier 4.5

Ekstrafunksjoner 4

Sammenlagt 4.5

annonse

Kort oppsummert: Er NordVPN bra?

Når det kommer til brukervennlighet, stabilitet og funksjoner, synes vi at NordVPN er litt i en egen klasse som ren VPN-tjeneste. Samtidig er dette en premiumtjeneste, og alle prisene er litt over gjennomsnittet. Mer også at de opplyste prisene på deres hjemmeside er uten merverdiavgift, slik at kostnaden er 25% høyere.

Men du får det du betaler for og vi kan anbefale NordVPN på det varmeste.

NordVPN uppkopplad Windows

Flersidig og enkel i bruk

Etter å ha opprettet konto på selskapets nettside og valgt abonnementsskjemaet, kan opptil seks enheter bruke tjenesten under samme konto. Det er ganske standard og verken mange eller få brukere i denne sammenhengen. NordVPN er tilgjengelig for Windows, Mac, Android, iPhone og Linux. Det er også mulighet for å kjøre fra ruteren din – hvis den støtter det. Ved å kjøre tjenesten gjennom ruteren din, kan du på en måte omgå enhetsbegrensningene og beskytte alle enhetene hjemme.

NordVPN tilbyr også flere guider for å legge til tjenesten til smart-TVer, NAS-enheter, Xbox, Playstation og mye mye mer.

Uansett plattform ser tjenesten ganske lik ut. Hovedvisningen fokuserer på tilkoblingen du for øyeblikket har og en liste over land der det er tilgjengelige servere. På desktoputgaven er listen supplert med et verdenskart så du enkelt kan se serveralternativene.

I tillegg til tilgjengelige land og spesifikke byer, har du forhåndsinnstillinger for å fokusere oppkoblingen på nedlasting, hastighet eller nettsurfing. På den annen side mangler forhåndsinnstillinger for strømming – ikke at det egentlig er absolutt nødvendig.
Rett og slett veldig enkel å bruke og oversiktlig.

For de med litt høyere krav, er det også mye ekstra rett snacks i godteskåla. Vi går gjennom de fleste av dem i teksten nedenfor. Men verdt å trekke frem er for eksempel meshnet, som lar deg lage VPN-tunneler direkte mellom enheter, reservert IP-adresse, en god Kill Switch og innebygd støtte for Onion-nettverket.

Mac statistik
Du får også statistikk over din internettbruk. Eksemplet på bildet er fra Mac-appen.

Så mye koster NordVPN

NordVPN er tilgjengelig på tre forskjellige nivåer: NordVPN Standard, Plus og Complete. Disse tre abonnementene kan kjøpes månedlig, årlig eller for en toårsperiode.

VPN-tjenesten, skadelig programvare og annonseblokkere er inkludert i alle tre abonnementene. Pluss-abonnementet legger til passordbehandler (NordPass) og datainnbruddskontroll, mens Complete-varianten også legger til én gigabyte med kryptert skylagring.

Standardprisene for standardabonnementet per måned er (vi har inkludert mva slik at du får se den reelle prisen) 174 kroner per måned (186/211 NOK for Plus og Komplett). Det blir selvsagt billigere om du melder deg på for en lengre periode. Det er der grunnprisen for standardabonnementet lander på cirka 100 kroner i måneden (totalt 1274 NOK) i ett år og 90 NOK per måned i to år (2290 NOK). Samtidig har de veldig ofte rabatter på de lengre abonnementene. Da sparer du typisk 50 prosent eller mer og i tillegg får du et par gratis måneder. For bedrifter finnes den spesialtilpassede varianten NordLayer.

NordVPN har ikke noen gratisversjon. De har imidlertid en 30-dagers prøveperiode og pengene tilbake hvis du ikke er fornøyd. Dette gjelder imidlertid ikke hvis du har kjøpt via Apples App Store.

Når det gjelder betalingsalternativer, er det kortbetaling, Apple og Google Pay, Paypal og kryptovalutaer som Bitcoin. Fra Norge er det ennå ikke mulig å kjøpe enkeltvise gavekort.

Men det er enkelt å si opp tjenesten. Dette gjør du via nettsiden deres. Enten fra datamaskin eller fra mobilen. Ved å slå av automatisk fornyelse løper abonnementet ditt, men uten å trekke nytt beløp når abonnementet automatisk går ut.

annonse
Split tunneling i windows-app
Selvfølgelig er det støtte for split tunneling hvis du har behov for det. Illustrert her i Windows-appen

Hvor rask er NordVPN?

Når det gjelder dekning og spredning, er NordVPN omfattende. Selskapet tilbyr i overkant av 5 400 servere i 60 land, noe som bør dekke de flestes behov. I store land er det nesten alltid flere byer å velge mellom, og gjerne også flere forskjellige servere i hver enkelt by.

Ser vi på hastighet, er NordVPN blant de raskeste vi har testet. Hastigheten fra hjemmenettverket vårt påvirkes ikke nevneverdig uansett om vi kobler oss til Norge, England eller USA. Som oftest trenger vi bare å gå inn i på et land for å kunne surfe raskt. Det er bare en og annen gang at vi kommer over en dårlig server og må velge en ny server manuelt. Når det kommer til mobilsurfing er det så langt bare Google One VPN som slår NordVPN på hastighet. Men samtidig har Googles VPN-tjeneste bare en brøkdel av funksjonene som tilbys her.

Vi opplever NordVPN som ekstremt stabilt. Til tross for den innebygde Kill Switch og DNS-lekkasjebeskyttelsen, møter vi nesten aldri noen direkte merkbare humper i veien når tjenesten er aktivert. Selv ikke når vi surfer på mobilen og bytter fra Wi-Fi-nettverk til mobildata – noe som ofte er et problem. Vi har heller ikke kommet over nettsider eller apper som slutter å fungere når vi bruker tjenesten – noe som ellers kan være et relativt vanlig problem.

Mac kart
Verdenskartet gjør det enkelt å navigera. Her fra Mac-appen.

Hvor sikker er NordVPN?

Juridisk er NordVPN fra Panama. Dette er fordi landet ikke har noen lover rundt datalagring eller er med i internasjonale datasamarbeid som Five eyes eller Fourteen eyes. Selskapet i seg selv er opprinnelig fra Latvia og ble grunnlagt i 2012.

Når du blir kunde hos NordVPN, oppretter du en konto med e-postadressen din. Det, i kombinasjon med i hovedsak sporbare betalingsmidler, får nok de mest personvern-interesserte til å rynke på nesen. Men hvis du er komfortabel med betalingsdelen, ser dette faktisk ganske bra ut.

Plasseringen i et land uten lover om oppbevaring av data, lar NordVPN ha en god policy mot å logge og lagre bruken av tjenesten. Denne påstanden støttes av en test fra 2020, gjort av Pricewaterhousecooper (PwC) som ikke fant spor av lagrede logger.

Vel inne i tjenesten er det flere elementer som holder deg beskyttet. Kryptering kommer i form av AES-256-GCM og de bruker sine egne DNS-servere for å skjule surfingen din for utenforstående. Du finner også en DNS-lekkasjetest for å se om du er helt trygg.

Et ekstra lag anonymitet

For de som ønsker seg et ekstra lag med anonymitet tilbys både dobbel VPN (for Windows, Mac og Android) og Onion-tilkobling. Den første er ganske treg, men det betyr i praksis at trafikken din går gjennom to servere med re-kryptering i mellom for å være ekstra godt skjult. Onion-forbindelsen går via Nords VPN-servere til en Onion-ruter for å dobbelt skjule trafikken din.

Kill switch er også innebygd, to faktisk. En vanlig én, som kaprer internettrafikken din hvis forbindelsen går ned. Så er det en ekstra Kill Switch som automatisk slår av de tilkoblede appene dine hvis nettverket går ned.

Når det gjelder VPN-protokoller som støttes, er det hovedsakelig Open VPN og selskapets egen, Nordlynx, som tilbys – med IKEv2 litt på siden. Nordlynx er basert på Wireguard-protokollen, men har blitt spesialtilpasset en smule av NordVPN. Det gir en god grunnsikkerhet, mens hastighetene skal være litt høyere enn når du velger Wireguard som standard. Et utsagn vi er tilbøyelige til å være enig i.

NordVPN har gjennomgått flere eksterne gjennomganger. Android-appen er sertifisert av ioXt Alliance med hensyn til blant annet kryptering og nettverkssikkerhet. Alle appene har også blitt vurdert av VerSprite og NordVPN har et aktivt feilsøkingsprogram for raskt å oppdage og fikse hull eller bugs.

Fra Android-app
Android-versjonen ser omtrent lik ut som versjonen til PC og desktop-maskiner.

Funker NordVPN til streaming og spill?

Med en stabil og rask tjeneste i bunnen, er vi ikke overrasket over hvor bra NordVPN presterer i våre individuelle tester.

Da vi testet strømmetjenester, møtte vi ingen problemer med verken amerikanske tjenester som Netflix, Amazon Prime Video eller Disney+. Ofte surrer en av dem ting til og krever serverbytte for å starte, men her fungerte det med en gang, hver gang vi testet.

Det samme gjelder de britiske tjenestene som BBC iPlayer. Selv da fungerte det feilfritt hver gang vi testet det.

Torrenter og P2P er ikke tilgjengelig via alle serverne, men det er ganske tydelig markert hvilke som støtter. Det gjør den delen av VPN-bruken veldig enkel.

Når vi snakker om nettspill på våre breddegrader, handler det kanskje mest om å maskere IP-adressen framfor å få tilgang til andre land. Av den grunn testet vi hovedsakelig mot norske servere da vi spilte. Heller ikke da opplevde vi nevneverdige problemer med forbindelsen, men kanskje noen av de mest lovsensitive brukerne vil ha et ord med i laget rundt det?

Rundt anonym surfing har vi allerede gått gjennom det meste og kan slå fast at det er veldig bra. Det er muligens selve kontoopprettelsen og betalingen det skorter på, men selve tjenesten tilbyr altså det meste du trenger.

NordVPN iphone app
Iphone-appen savner en del funksjoner, men er lett å bruke.

Ekstrafunksjoner

Mye av ekstrafunksjonene er som sagt knyttet til selve VPN-tjenesten. Der finner du blant annet en dobbel kill-switch, mulighet for reservert IP-adresse, Meshnet, DNS-lekkasjetest, Split tunneling og dobbel VPN-tilkobling. Ganske mange funksjoner rett og slett.

Den reserverte IP-adressen koster ekstra dersom du betaler månedlig eller velger den billigste abonnementspakken, men er inkludert i ett- og toårsabonnementene.

Passordtjenesten NordPass er inkludert i de dyrere abonnementspakkene, men kan også kjøpes separat om du ønsker det. Nettlagring på én terabyte (1 TB) er også inkludert i en tjeneste som kalles NordLocker.

Videre inkluderer tjenesten også blokkering av reklame, beskyttelse mot malware og også muligheten til å undersøke e-postadressen din for å se om den er lekket i forbindelse med et datainnbrudd på nettet.

Alle ekstrafunksjonene til NordVPN er veldig nært knyttet til selve VPN-en. På den ene siden føles det smart og raffinert. På den annen side er du kanskje ute etter en tjeneste som kombinerer for eksempel en VPN med brannmur eller antivirus, og da er det litt verre stilt.

NordVPN mac inställningar
Eksempel på innstillinger på en Mac

Oppsummering – Er NordVPN en bra tjeneste?

NordVPN er vårt toppvalg innenfor VPN-tjenester. Sikkerheten i bunnen er solid og den solide følelsen følger deg under bruk. Det er vanskelig å finne en raskere tjeneste som også fungerer så smertefritt når man for eksempel strømmer film eller serier. På toppen av det er appene veldig enkle å bruke for å få tilgang til de grunnleggende funksjonene og samtidig ganske godt tilpasset til dem som stiller ekstra krav. iPhone-appen mangler noen funksjoner sammenlignet med de andre plattformenes apper, men bortsett fra det er tjenesten best i test.

Den høye abonnementsprisen kan være en ulempe for noen. Det er enkelt å finne en billigere VPN-tjeneste som fungerer bra eller helt greit. Men du får virkelig det du betaler for med NordVPN.

Beste premium VPN

NordVPN

Spesifikasjoner

Antall enheter

6 samtidig

Antall servere

5600+

Basert fra

Panama

Betalingsmuligheter

Kort, Google Pay, Apple pay, Paypal, Kryptovalutor

Ekstrafunksjoner

Kill Switch, Split Tunneling, reservert IP, meshnet, reklameblokkering, malware-beskyttelse, DNS-lekkasjetest mm

Finnes som gratisversjon

Nei (30 dagars-pengene-tilbake-garanti)

Hjemmeside

NordVPN

Kill Switch

Ja (dobbel)

Antall land

60+

Uavhengig testet

Ja

Plattformer

Windows, Mac, Android, Ios, IpadOS, Linux, Chrome, Firefox, Android TV, Amazon Fire Stick, Xbox Series X, Xbox One, Playstation 4, Playstation 5, Router, Oculus Quest, Raspberry Pi, Chromebook, Chromecast, Amazon Kindle Fire

Abonnementspakker

1 måned, 1 år, 2 år

Pris 1 år

1 274kr (Standard)

Pris 1 måned

174 kr (Standard)

Pris 2 år

2 290 kr (Standard)

Snitthastighet Storbritannia

87 Mbit/s på 100 Mbit/s-linje

Snitthastighet Norge

92 Mbit/s på 100 Mbit/s-linje

Snitthastighet USA

70 Mbit/s på 100 Mbit/s-linje

Språk på nettsiden

Norsk

Språk på tjenesten

Engelsk

Strømmetjenester

Ja

VPN-protokoll

Open VPN, Nordlynx, IKEv2

NordVPN

Spesifikasjoner

Antall enheter

6 samtidig

Antall servere

5600+

Basert fra

Panama

Betalingsmuligheter

Kort, Google Pay, Apple pay, Paypal, Kryptovalutor

Ekstrafunksjoner

Kill Switch, Split Tunneling, reservert IP, meshnet, reklameblokkering, malware-beskyttelse, DNS-lekkasjetest mm

Finnes som gratisversjon

Nei (30 dagars-pengene-tilbake-garanti)

Hjemmeside

NordVPN

Kill Switch

Ja (dobbel)

Antall land

60+

Uavhengig testet

Ja

Plattformer

Windows, Mac, Android, Ios, IpadOS, Linux, Chrome, Firefox, Android TV, Amazon Fire Stick, Xbox Series X, Xbox One, Playstation 4, Playstation 5, Router, Oculus Quest, Raspberry Pi, Chromebook, Chromecast, Amazon Kindle Fire

Abonnementspakker

1 måned, 1 år, 2 år

Pris 1 år

1 274kr (Standard)

Pris 1 måned

174 kr (Standard)

Pris 2 år

2 290 kr (Standard)

Snitthastighet Storbritannia

87 Mbit/s på 100 Mbit/s-linje

Snitthastighet Norge

92 Mbit/s på 100 Mbit/s-linje

Snitthastighet USA

70 Mbit/s på 100 Mbit/s-linje

Språk på nettsiden

Norsk

Språk på tjenesten

Engelsk

Strømmetjenester

Ja

VPN-protokoll

Open VPN, Nordlynx, IKEv2


Topplister
Beste VPN: Et VPN-symbol mot en bakgrunn av et blåfarget verdenskart

Beste VPN – vår test av VPN-tjenester

Guider
VPN-tunnel: Grønt ormehull

Hva er en VPN-tunnel?

Guider
VPNs historie: hieroglyfer

VPNs historie: Slik startet det hele

Guider
VPN-problem: 404 error

VPN-problem: Hvorfor fungerer ikke enkelte nettsider med VPN?

Guider
VPN-protokoll: En laptop på stativ viser bokstavene VPN

Hva er en VPN-protokoll?