Test: Google One VPN – Verdens enkleste VPN

Hans Christian Haraldsen Moen

Google One VPN er ikke som andre VPN-tjenester. Den skiller seg ut på på mange forskjellige måter. Avhengig av ditt utgangspunkt og krav, kan det være akkurat den tjenesten du leter etter. Men hvis du har veldig spesielle behov, er dette en ganske kronglete tjeneste.

  • Rask
  • Superenkel å bruke
  • Bra hvis du liker Googles skylagring

  • Ikke støtte for Mac/Windows/Linux
  • Kan ikke kjøpes enkeltstående
  • Få tilpasningsmuligheter/innstillinger

Testresultater – Google One VPN

Bruk og grensesnitt 2

Abonnement og betaling 2

Hastighet og spredning 2

Personvern og sikkerhet 3

Brukerscenarier 1

Ekstrafunksjoner 1

Sammenlagt 2

Les mer: Slik tester vi en VPN-tjeneste

annonse

Kort og brutalt: Er Google One VPN bra?

Til tross for at tjenesten kommer fra selskapet som overvåker alt du gjør på nettet, er Google One VPN en overraskende seriøs tjeneste når det kommer til personvern. Samtidig er det kanskje den enkleste VPN-tjenesten og en av de absolutt raskeste som finnes. Den er på den andre siden et meget spesielt innslag i VPN-markedet: Den kan ikke kjøpes separat, fungerer kun med Android og Iphone/Ipad og tilbyr egentlig ingen innstillinger … bortsett fra en av/på-knapp.

Skjermbilde fra VPN-tjenesten

Ekstremt enkelt – hvis du finner funksjonen …

Google One VPN har ikke en egen app, men finnes og aktiveres via samle-appen Google One (Android, Iphone/Ipad). Google-appen er laget for enkeltpersoner når de skal administrere Googles sky-abonnementer. Risikoen er ganske stor for at du aldri har hørt om Googles VPN, for det er ikke så mye å forholde seg til inne i appen når du først har kjøpt ekstra lagringsplass fra Google. I USA er det noen ekstra fordeler knyttet til abonnementet, men på våre breddegrader er det lagring – og VPN – som er tilgjengelig av ekstratjenester.

Selve appen er kun tilgjengelig på mobile enheter. Det vil si telefoner og nettbrett med Android, og Apples iPhone og iPader. Hvis du vil ha VPN på laptop eller PC, i ruteren eller i annet utstyr, må du lete etter en annen tjeneste.

Samtidig er tjenesten ganske generøs- Det er for eksempel ikke noen grense for antall tilkoblede enheter. Så hvis du tilfeldigvis har en haug med mobile enheter som alle bruker samme Google-konto, er det ingen hindringer for å kjøre dem alle samtidig.

Den største fordelen med Google One VPN er dens enkelhet. Når du først finner den i Google One-appen, er det egentlig bare å aktivere den, og vips er du klar.

For iPhone og iPad er på/av den eneste innstillingen du kan gjøre. På en Android-enhet er det også en enklere Kill Switch og også Split tunneling for å tillate enkelte apper å koble seg til nettet uten å gå gjennom VPN-tunnelen. Men utover det, er det heller ikke flere innstillinger for Android.

Skjermbilde fra Google Ones hjemmeside

Les mer: Er VPN ulovlig?

Hvor mye koster Googles VPN?

Som nevnt, Googles VPN er ikke frittstående. Den er en del av Google One-abonnementet: Altså det merkenavnet Google bruker når du vil kjøpe ekstra plass til Google Disk, Google Foto og Gmail.

Som standard får du 15 gigabyte gratis lagring hos Google – det inkluderer lagring for alle deres tjenester. Trenger du mer plass, finnes Basic- og Standard-pakkene, som gir deg henholdsvis 100 og 200 gigabyte ekstra lagring. Neste nivå etter Basic- og Standard kalles Google One Premium. Den pakken inkluderer, i tillegg til to terabyte lagringsplass, også VPN-tjenesten, som selvfølgelig også er inkludert hvis du skulle finne på å kjøpe enda mer lagringsplass.

Google One Premium koster 89 kroner per måned, eller 899 kroner per år (som er 89 kroner per måned). Det er finnes ikke lenger bindingstider enn det. Siden VPN-tjenesten er inkludert i prisen på lagring, er det derfor litt vanskelig å fastslå prisverdien.

Hvis du allerede bruker Google Drive og selskapets øvrige tjenester ofte, kan Google One derfor være en fin bonus. Men dersom du bare vil bruke VPN-tjenesten, er dette en ganske dyr affære.

Skjermbilde av de ulike abonnementsprisene på VPN-tjeneste fra Google
annonse

Hastighet og spredning

Hvor mange servere Google One VPN er tilknyttet er vanskelig å fastslå fordi de ikke gir noen slike tall offisielt. Tjenesten eksisterer for at du skal skjule din IP-adresse, ikke for å jukse med hvilket land du befinner deg i.

Ut fra fra det perspektivet scorer Google One VPN lavt i denne kategorien: Tjenesten kobles til en server i samme land som du er i, uten at du egentlig kan påvirke det i det hele tatt.

Men samtidig har du fordelen med at Google One VPN er den desidert raskeste VPN-tjenesten vi har testet. Når vi måler hastigheten er den i utgangspunktet upåvirket av at du surfer i en kryptert tunnel. De få megabitene per sekund som forsvinner kan like gjerne skyldes variasjoner i nettverket og er ingenting som påvirker surfehastigheten.

.

Google One VPN på Android med start/stopp-knappen
Alt du finner i Google One VPN for Iphone, er én av- og på-knapp

Personvern og sikkerhet

«Personvern» og «Google» høres litt ut som å presse to magneter mot hverandre. Hele bedriftens forretningskonsept er som kjent basert på å vite hva du gjør på internett for så å kunne vise deg relevante annonser basert på dataene de har samlet inn.

Derfor er det litt av et paradoks å se hvor godt bygd den tjenesten faktisk er.

I loggene lagres informasjon om hvor mange koblinger du har hatt den siste måneden. Det er en prosedyre mange andre også bruker for å holde styr på antall tilkoblede enheter. Så er det selvfølgelig selve Google-abonnementet, som er knyttet til Google-kontoen din og alt det der. Hvis du setter pris på personvern, er det neppe Google du ville valgt fra begynnelsen av. Men for deg som allerede bruker Googles tjenester, er det relativt lite som lagres fra selve VPN-tjenesten. Ingen av loggene lagrer det du gjorde mens tjenesten oppkoblet.

Samtidig er Google basert i USA og må dermed overholde landets datalagringslover. Tjenesten i seg selv er basert på åpen kildekode og kan dermed undersøkes åpent av alle som ønsker det. I 2021 ble tjenesten sjekket at NCC Group. En gjennomgang som var positiv. Tjenesten har sterk beskyttelse mot inntrenging og installeringer av bakdører i systemet.

skjermbilde av Kill switch och split tunneling på Android
Google One VPN med kill switch og split tunneling på en Android-enhet

Låser Google One VPN opp noe?

Siden Google one VPN er en veldig enkel tjeneste, i all hovedsak laget for å skjule den virkelige IP-adressen mens du er nettet, er den ikke laget for å låse opp noe.

Som bruker vet du ikke engang hvilken server tjenesten har valgt for deg, eller hvor den er plassert.

Derfor gjør den absolutt ingenting fornuftig for deg når det kommer til å kunne se amerikansk Netflix eller lignende. Slik funksjonalitet mangler rett og slett.

Når det kommer til torrenter og nettspill, skal vi ikke si at vi fikk problemer med én gang. Men uten muligheten til å kontrollere tjenestens tilkobling, er det ikke så mye du kan gjøre hvis noe skjærer seg. Bortsett fra å slå av tjenesten da.

Det store poenget med Google One VPN er at du skal kunne føle deg trygg mens du kobler til for eksempel et gratis Wi-Fi-nettverk. Med en VPN-tilkobling risikerer ikke dataene dine å havne i hendene på noen som overvåker internettrafikken din. Google One VPN beskytter mobilenhetene dine slike trusler, men den gjør ikke noe mer avansert enn akkurat det.

Google One VPN i Android menyrad
Når du er tilkoblet, finner du kontrollen til Google One VPN i menyenlinjen.

Ekstrafunksjoner

Siden Google One VPN i seg selv er en bonusfunksjon innebygd i en annen tjeneste, er det kanskje ikke så overraskende at tjenesten ikke kommer med noen bonusfunksjoner.

Tjenesten er som sagt ekstremt enkel å bruke. Med stort sett bare en knapp for å aktivere eller deaktivere den. Android-appen tilbyr en kill-switch og delt tunnelering for apper som sliter med VPN, men ikke noe mer utover det.

Samtidig forstår vi det fra Googles ståsted. Selskapet lever av å levere annonser, så å forvente at tjenesten har annonseblokkering ville jo vært ulogisk. Når det gjelder nettsikkerhet, har Google selv gjort en stor greie ut av sine trygge surfefunksjoner i Chrome-nettleseren. Budskapet fra Googles side er rett og slett at du skal føle deg trygg på å surfe med Google Chrome og at VPN-tjenesten tilbyr et ekstra sikkerhetslag når du surfer på ukjente nettverk.

Google One VPN Iphone installation
For å komme i gang: Du trenger egentlig bare å akseptere at Googles VPN-tjeneste blir lagt til din mobile enhet, så er du i gang.

Bonusfunksjon

På mange vis forstår vi Google One VPN-greia. Det er en bonusfunksjon som følger med selskapets andre tjenester og for det meste ment som et ekstra lag med sikkerhet for mobilen eller nettbrettet. Tjenesten gjør heller ikke noe forsøk på å være mer enn det den er.

Hvis du er klar over begrensningene og allerede bruker deres andre tjenester mye, er det en fin bonus. Det er vanskelig å finne en mer brukervennlig VPN-tjeneste og hastighetene vi får er imponerende.

Samtidig har den, som sagt, ikke en brøkdel av hva alle andre VPN-tjenester tilbyr. Du har ingen kontroll, ingen valg, ingen styring. Den bare fungerer rett og slett.

Hvis du har noen krav utover å surfe sikkert på ukjente nettverk, er ikke Google One VPN noe for deg. Men hvis det er alt du trenger, er dette faktisk en fullt godkjent tjeneste.

Med tanke på hvem som driver denne VPN-tjenesten, skulle vi gjerne ønsket oss støtte for minst Windows og Mac, bare for å dekke flere enheter. Men utover det, gjør den akkurat det den sier den skal … og egentlig ikke et gram mer enn det.

Google One VPN

Google One VPN

Spesifikasjoner

Antall enheter

Ubegrenset

Antall servere

Ukjent

Basert fra

USA

Betalingsmuligheter

Kort, Google Pay

Ekstrafunksjoner

Kill Switch (Android), Split tunneling (Android)

Finnes som gratisversjon

Nei

Hjemmeside

Google One

Kill Switch

Ja (bare Android)

Antall land

Ikke mulig å endre. Appen finnes der Google One finnes

Uavhengig testet

Ja

Plattformer

Android, Ios, IpadOS

Abonnementspakker

1 måned, 1 år

Pris 1 år

899 kr

Pris 1 måned

89 kr

Snitthastighet Storbritannia

Ikke målt

Snitthastighet Norge

97,7 Mbit/s på 100 Mbit/s-oppkobling

Snitthastighet USA

Ikke målt

Språk på nettsiden

Norsk

Språk på tjenesten

Norsk

Strømmetjenester

Nej

VPN-protokoll

Ikke angitt

annonse

Topplister
Beste VPN: Et VPN-symbol mot en bakgrunn av et blåfarget verdenskart

Beste VPN – vår test av VPN-tjenester

Guider
VPN-tunnel: Grønt ormehull

Hva er en VPN-tunnel?

Guider
VPNs historie: hieroglyfer

VPNs historie: Slik startet det hele

Guider
VPN-problem: 404 error

VPN-problem: Hvorfor fungerer ikke enkelte nettsider med VPN?

Guider
VPN-protokoll: En laptop på stativ viser bokstavene VPN

Hva er en VPN-protokoll?