Test: ExpressVPN – Fullverdig VPN til medium pris

Daniel Hessel

  • Mange funksjoner
  • Bred tilgjengelighet

  • Litt rotete grensesnitt
  • Enkelte problemer med oppkobling

En av de mest populære VPN-tjenestene på markedet er uten tvil ExpressVPN. Når vi tester er det ikke vanskelig å forstå hvorfor, selv om det ikke nødvendigvis er den perfekte tjenesten for alle.

Bruk og grensesnitt 4

Abonnement og betaling 4

Hastighet og spredning 3.5

Personvern og sikkerhet 4

Brukerscenarier 4

Ekstrafunksjoner 4

Sammenlagt 4

annonse
Slik tester vi VPN-tjenester

Rett på sak: Er ExpressVPN bra?

ExpressVPN Windows
Det grunnleggende grensesnittet er forholdsvis enkelt, her med Windows som eksempel.

Svaret er: Ja, absolutt! ExpressVPN er en av de aller beste VPN-tjenestene etter vår mening. Dette gjelder spesielt om du benytter deg av tilbudene de periodevis tilbyr. Da får du en virkelig billig tjeneste over en lengre periode.

ExpressVPN har alle funksjoner du trenger, pluss litt til. Samtidig er hastigheten god og tjenesten fungerer stort sett problemfritt. I tillegg kan du bruke tjenesten på de aller fleste enheter og plattformer, det er virkelig en fleksibel løsning.

Få ExpressVPN for bare $6,67 per måned

Grensesnittet kan bli en flaskehals

ExpressVPN Mac-innstillinger
ExpressVPNs Mac-innstillinger er enkle, men vi savner flere funksjoner

Når det gjelder grensesnittet til ExpressVPN ser det ganske likt ut på de fleste plattformer. Mac og iPhone har noen færre funksjoner, men det gjelder for flere VPN-tjenester enn bare ExpressVPN. Det skyldes nok først og fremst begrensninger fra Apple sin side, ikke utviklerne av VPN-tjenestene. Samtidig gjør dette grensesnittet enda mer oversiktlig.

ExpressVPN har et lyst utseende og er ganske tydelig for de mest grunnleggende funksjonene. I motsetning til for eksempel Cyberghost finnes det ingen hurtigvalg for streaming, men det er samtidig enkelt å velge land selv.

Sammenligningen med NordVPN, som er en av de største konkurrentene, er uungåelig. For Android og Windows er det tydelig hvilken tjeneste som er mer velpolert. Det meste er selvforklarende hos NordVPN, men når du graver deg ned i litt mer avanserte innstillinger hos ExpressVPN er det ikke like tydelig. Det er ikke nødvendigvis vanskelig, men for nybegynnere kan det virke avskrekkende om man skal endre litt mer spesifikke funksjoner.

Samtidig er det mye valgfrihet hos ExpressVPN. Hvilke plattformer som støttes er mer eller mindre det samme som hos NordVPN. I tillegg til mobil og datamaskiner, kan du legge til tjenesten på blant annet Xbox, Playstation, rutere og smart-TV.

Les også: Beste VPN - vi sammenligner tjenestene.
annonse

Billig om du velger lengre abonnement

ExpressVPN til Android
ExpressVPN til Android gir deg mange funksjoner

Er ExpressVPN billig? Det kommer litt an på hvor lenge du vil abonnere på tjenesten. Månedsabonnementet koster omtrent det samme som NordVPN og andre VPN-tjenester. Her er det verdt å påpeke at knappen for å slå av automatisk fornyelse er litt mer gjemt enn hos mange andre, så bruk tiden det tar på å finne den.

For lengre abonnement fungerer ExpressVPN litt annerledes enn mange andre leverandører. De tilbyr abonnement for en, seks eller tolv måneder. To års abonnement, som er vanlig hos de fleste andre VPN-tjenestene, eksisterer ikke. Det er spesielt årsabonnementet (12 måneder) du får mest for pengene på. ExpressVPN har ofte tilbud og rabatter på dette abonnementet og plasserer dermed denne tjenesten i en medium prisklasse. Akkurat nå koster et slikt abonnement $6,67 per måned, så velger du dette alternativet får du en veldig gunstig VPN-tjeneste.

Betaling utføres med kort, Paypal eller bitcoin.

Oftest raskt – men med sporadiske stopp

ExpressVPN for iPhone
ExpressVPN for iPhone er enkel og effektiv

ExpressVPN er en av de største VPN-leverandørene og det merker man på antallet servere og land som tilbys. De slår ingen rekorder, men samtidig er det ikke noe vi savner her.

Hastighetsmessig har vi heller ikke mye å klage på. Mot norske servere blir hastighetstapet knapt merkbart. Mot de to store landene, USA og Storbritannia, er det bra, men samtidig ganske varierende. Det fører til at vi gir litt lavere score på hastigheten, selv om vi ikke opplever den som langsom.

Imidlertid oppleverer vi andre utfordringer med ExpressVPN. Vi tror det skyldes leverandørens egne VPN-protokoll Lightway, men det tar ofte litt lenger tid å koble seg til servere enn hos mange andre VPN-tjenester. Det handler bare om noen få sekunder, men det er uansett merkbart.

Vi har også opplevd at hele tjenesten slår seg av, heldigvis veldig sjelden. Videre merker vi at ikke alle nettsider lastes inn korrekt, vi mistenker at en litt vel aggressiv blokkering av sporingstjenester er årsaken.

annonse

Hvor trygt er ExpressVPN?

ExpressVPN til Mac
ExpressVPN til Mac er herlig enkel

I tillegg til sin egen open source-protokoll Lightway finner du egentlig alle tenkelige VPN-protokoller hos ExpressVPN. Til og med IKEv2, som mange anser som foreldet. Om ikke annet gir det deg valgfrihet og du ønsker det. Først og fremst er det OpenVPN og Lightway som brukes.

Med i tjenesten finnes både en lekkasjetest for DNS og IPv6. Når det kommer til DNS kjører de også sin egen DNS-tjeneste med kryptering for ekstra sikkerhet. Avhengig av plattform kan du sjekke WebRTC-lekkasjer også.

Angående anonymitet så har du kontoen din hos ExpressVPN og de data som knyttes til dette. Samtidig er det stort sett bare Mullvad VPN som ikke har brukerdata på denne måten.

Loggføring er et interessant tema hos ExpressVPN, på en positiv måte. I stedet for å skryte av hva de ikke gjør, er de veldig tydelige på hva de faktisk gjør. På hjemmesiden kan man lese hvilke logger som lagres og hvorfor. Samtidig lagres ikke logger for din IP-adresse eller hvordan du bruker tjenesten. Når det kommer til ekstern granskning er ExpressVPN blant de beste. I det siste har de gjennomgått granskninger av iOS og Android-appene, loggpolicy, personvernspolicy, Mac-appen, Linux-appen, Windows-appen og deres Trustedserver-teknologi. Videre har de et debuggingprogram for brukere.

Bra for de fleste

ExpressVPN for Android
ExpressVPN for Android har mange funksjoner, som er bra for noen og slitsomt for andre

Personvernsdelen av ExpressVPN er bra. De har en god loggpolicy og du kan betale med bitcoin, men samtidig har du din aktive konto hos dem. Helt usynlig blir du derfor ikke, men for de aller fleste er dette mer enn bra nok.

Spillene vi har testet har ikke reagert noe særlig på vår oppkobling til VPN, men da har vi stort sett holdt oss i Norge. Når det gjelder streaming kan amerikansk Netflix surne litt i blant, men etter et serverbytte har det alltid fungert som det skal. Britiske tjenester som BBC fungerer utmerket for oss. Tjenesten lister opp hvilke strømmetjenester de låser opp, så du har god oversikt allerede fra start.

ExpressVPN fungerer altså som forventet for normal VPN-bruk.

Hvilke tilleggsfunksjoner har ExpressVPN?

ExpresVPN aircove ruter
Aircove ruter med integrert ExpressVPN

Selv om ExpressVPN ikke er de eneste som tilbyr dette, har de en litt uvanlig ekstrafunksjon, nemlig sin egen hardware. Aircove er navnet på ruteren som kommer med ExpressVPN installert (og en måneds abonnement, litt gjerrig synes vi). Ruteren koster omtrent 2 000 kroner, men om du liker å jobbe med innstillinger, kan du fint legge inn ExpressVPN på din egen ruter i stedet.

Dette er egentlig den eneste tilleggsfunksjonen som er verdt å nevne. Funksjonene som allerede er inkludert finner du også hos andre VPN-tjenester. Avhengig av plattform har du en mengde av disse normale funksjonene for å sjekke hastighet, sikre oppkoblingen med Kill Switch (eller Network Lock, som ExpressVPN kaller det), split tunneling og en hel del mer.

Det er ingen mulighet for statisk IP-adresse og du finner heller ikke noe tillegg for antivirus. Det er ingen overvåking eller varsling om lekkede data eller mailadresser og lignende.

Sånn sett er ExpressVPN en rendyrket VPN-tjeneste og ikke mye mer. De har med passordhåndtering i tjenesten, men den er bare tilgjengelig for Android og iOS.

Konklusjon: Er ExpressVPN verdt å kjøpe?

Vi er opptatt av en problemfri hverdag og da scorer egentlig NordVPN litt bedre enn ExpressVPN. Men med de gunstige prisene og generelt gode funksjonene, gir vi faktisk førstepremien til nettopp ExpressVPN. Det er en allround-VPN som gir deg veldig mye for pengene.

Grunnfunksjonaliteten er enkel og oversiktlig, men for mer avansert bruk blir det litt mer kronglete. Derfor anser vi NordVPN som hakket bedre for mer erfarne brukere som er villig til å bruke penger på det absolutt beste. Men igjen er altså ExpressVPN best for de fleste og dermed vår vinner.

Hastigheter og oppkoblingsmuligheter er veldig bra, selv med sporadiske problemer. Selve oppkoblingen til server tar noen sekunder mer enn hos konkurrentene, men til normal bruk er ikke dette et stort problem. Koblingen kan falle ut, men det skjer heldigvis sjelden. Samtidig er annonseblokkeringen ganske aggressiv, noe som kan føre til at nettsider ikke lastes korrekt hver gang.

Dette er uansett små utfordringer som ikke påvirker vår totalvurdering nevneverdig. ExpressVPN er en glimrende tjeneste for de fleste av oss – og om du slår til på et av tilbudene de ofte har, vil du få veldig mye VPN for pengene.

Best i test

ExpressVPN

Spesifikasjoner

Antall enheter

5 samtidig

Antall servere

3000+

Basert fra

Britiske Jomfruøyer

Betalingsmuligheter

Kort, Paypal, Bitcoin

Ekstrafunksjoner

Kill Switch, Split Tunneling, reklameblokkering, malware-beskyttelse, Fast IP

Finnes som gratisversjon

Nei

Hjemmeside

ExpressVPN

Kill Switch

Ja

Antall land

94

Uavhengig testet

Ja

Plattformer

Windows, Mac, Android, Ios, IpadOS, Linux, Router, Chromebook, Kindle Fire, Chrome, Microsoft Edge, Firefox, Apple TV, Fire TV, Roku, Smart TV, Nvidia Shield, Android TV, Nintendo Switch, Xbox One, Xbox Series S/X, Playstation4, Playstation 5

Abonnementspakker

1 måned, 6 måneder, 1 år

Pris 1 år

ca 1 540 kr ($155)

Pris 1 måned

ca 130 kr ($12,99)

Pris 6 måneder

ca 585 kr ($59)

Snitthastighet Storbritannia

50 Mbit/s på 100 Mbit/s-linje

Snitthastighet Norge

80 Mbit/s på 100 Mbit/s-linje

Snitthastighet USA

50 Mbit/s på 100 Mbit/s-linje

Språk på nettsiden

Norsk

Språk på tjenesten

Norsk

Strømmetjenester

Ja

VPN-protokoll

Lightway, OpenVPN, IKEv2, PPTP, WireGuard, L2TP

ExpressVPN

Spesifikasjoner

Antall enheter

5 samtidig

Antall servere

3000+

Basert fra

Britiske Jomfruøyer

Betalingsmuligheter

Kort, Paypal, Bitcoin

Ekstrafunksjoner

Kill Switch, Split Tunneling, reklameblokkering, malware-beskyttelse, Fast IP

Finnes som gratisversjon

Nei

Hjemmeside

ExpressVPN

Kill Switch

Ja

Antall land

94

Uavhengig testet

Ja

Plattformer

Windows, Mac, Android, Ios, IpadOS, Linux, Router, Chromebook, Kindle Fire, Chrome, Microsoft Edge, Firefox, Apple TV, Fire TV, Roku, Smart TV, Nvidia Shield, Android TV, Nintendo Switch, Xbox One, Xbox Series S/X, Playstation4, Playstation 5

Abonnementspakker

1 måned, 6 måneder, 1 år

Pris 1 år

ca 1 540 kr ($155)

Pris 1 måned

ca 130 kr ($12,99)

Pris 6 måneder

ca 585 kr ($59)

Snitthastighet Storbritannia

50 Mbit/s på 100 Mbit/s-linje

Snitthastighet Norge

80 Mbit/s på 100 Mbit/s-linje

Snitthastighet USA

50 Mbit/s på 100 Mbit/s-linje

Språk på nettsiden

Norsk

Språk på tjenesten

Norsk

Strømmetjenester

Ja

VPN-protokoll

Lightway, OpenVPN, IKEv2, PPTP, WireGuard, L2TP


Topplister
Beste VPN: Et VPN-symbol mot en bakgrunn av et blåfarget verdenskart

Beste VPN – vår test av VPN-tjenester

Guider
VPN-tunnel: Grønt ormehull

Hva er en VPN-tunnel?

Guider
VPNs historie: hieroglyfer

VPNs historie: Slik startet det hele

Guider
VPN-problem: 404 error

VPN-problem: Hvorfor fungerer ikke enkelte nettsider med VPN?

Guider
VPN-protokoll: En laptop på stativ viser bokstavene VPN

Hva er en VPN-protokoll?