VPN land: Spiller det noen rolle hvilket land VPN-leverandøren min er basert i?

Daniel Hessel

Mange VPN-leverandører er raske til å påpeke hvilket land de baserer tjenesten fra. Men spiller VPN land egentlig noen rolle? Vi forklarer i denne artikkelen.

Om du leser om for eksempel NordVPN eller søstertjenesten Surfshark, vil du se at eierne er basert i Panama. ExpressVPN er basert på de britiske Jomfruøyene. Men hvorfor? Og spiller det egentlig noen rolle?

Det korte svaret er nei, men som i mange andre tilfeller finnes det selvfølgelig gråsoner og unntak.

Hvorfor kan VPN-leverandørens land være viktig?

Det handler først og fremst om personvern. En VPN-leverandør kan love gull og grønne skoger når det kommer til personvern og sikkerhet. Eksterne granskninger kan bygge opp under slike lovnader, men det handler egentlig mest om hvorvidt du stoler på leverandøren av VPN-tjenestene du vil kjøpe.

Da er spørsmålet naturligvis hvilke VPN-leverandører som overvåker deg og brukerdataene dine. Det er dette som er kjernen.

Når spiller VPN-leverandørens land en rolle?

Når det kommer til stabile demokratier og velutviklede land, finnes det lover som sier at en styresmakt ikke får blande seg inn i selskapers drift. Gitt at det ikke gjør noe ulovlig, selvfølgelig.

Men det finnes land der slike regler spiller en mindre rolle. Koblingen mellom kinesiske selskap og den kinesiske staten er noe vi ofte hører om. Russiske selskaper, med Kaspersky Lab som aktuelt eksempel, har også vist seg å ha tette bånd til den russiske staten. Det finnes også en hel del land med tvilsomme holdninger til personvern og rettigheter generelt.

I slike tilfeller er det ganske viktig å vite hvor VPN-leverandøren opererer fra.

Hva har Sveits, Panama og lignende med saken å gjøre?

Land som Panama, Sveits, Bermuda og lignende dukker ofte opp i sammenheng med hemmelige bankkontoer og skattekriminalitet. Grunnen er at landene holder seg utenfor mange internasjonale samarbeid, noe som underletter å gjemme penger der.

Samtidig er det mange internasjonale samarbeid om deling av data. I teorien innebærer dette at VPN-leverandørene kan holde lovnaden om å ikke lagre noen data, ettersom de ikke er bundet av noen internasjonal avtale om dette i landet de er basert i.

Det er imidlertid flere eksempler på at VPN-leverandørene samarbeider med politiet, selv om de befinner seg i et land uten samarbeid. NordVPN lagrer logger dersom en amerikansk domstol beslutter at de skal det. Proton VPN har tidligere forsøkt å overklage slike beslutninger, men har måttet gi seg.

Burde man være bekymret?

Egentlig ikke. Uansett om din VPN-leverandør opererer fra Sveits (som Proton) eller Sverige (som Mullvad), eller noe annet land. Om du som privatperson vil skjule IP-adressen eller se amerikansk Netflix, kommer ikke til å utløse noen krav om utlevering av datalogger.

Om du derimot er svært aktiv innen torrenting eller driver med ulovlige aktiviteter mens du er koblet på VPN er det en annen sak. For lovlydige privatpersoner er det ingen grunn til bekymring.

Konklusjonen blir derfor at VPN-leverandøres land ikke betyr så mye. Man kan føle en ekstra sikkerhet og anonymitet ved å velge en VPN-tjeneste fra et land uten utleveringsavtale. Men så lenge du bruker VPN normalt og ikke til noe ulovlig, vil det ikke bety så mye uansett.

VPN ordliste: Uttrykk du bør kjenne til

Topplister
Beste VPN: Et VPN-symbol mot en bakgrunn av et blåfarget verdenskart

Beste VPN – vår test av VPN-tjenester

Guider
VPN-tunnel: Grønt ormehull

Hva er en VPN-tunnel?

Guider
VPNs historie: hieroglyfer

VPNs historie: Slik startet det hele

Guider
VPN-problem: 404 error

VPN-problem: Hvorfor fungerer ikke enkelte nettsider med VPN?

Guider
VPN-protokoll: En laptop på stativ viser bokstavene VPN

Hva er en VPN-protokoll?