Slik tester vi en VPN-tjeneste

Hans Christian Haraldsen Moen

Hvordan vet du om en VPN-tjeneste er bra eller trygg? La oss sjekke for deg gjennom vårt strenge testprogram.

Det er nesten like mange måter å evaluere en VPN-tjeneste på som det er grunner til å bruke dem. Vi vil gjerne påstå at det ikke enda finnes én enkel VPN-tjeneste som passer til alle bruksområder. Men det er mange som gjør tapre forsøk.

For å gi deg et så utfyllende bilde som mulig av hva en VPN-tjeneste tilbyr, har vi satt sammen et omfattende apparat av tester og vurderingspunkter som vi går gjennom før hver test. Vi har deretter gruppert dem i ulike testkategorier.

Les mer: Er VPN ulovlig?

VPN-tjeneste: Brukervennlighet og grensesnitt

Hvis VPN-tjenesten er komplisert å bruke, vil du bare ende opp med å ikke bruke den. Da vil du forlate tjenesten og fortsatt være ubeskyttet og litt fattigere. Derfor har vi sett på bruken av VPN fra flere ulike perspektiver.

 • Brukervennlighet og grensesnitt. Et godt designet grensesnitt gjør det enkelt å bruke VPN. Uansett om tjenesten er superenkel eller har masse ulike funksjoner, skal det være enkelt å navigere og finne det du trenger. Samtidig trenger ikke en VPN-tjeneste se lik ut om den brukes på en Windows-datamaskin eller i din iPhone, hvorpå vi har sett på så mange varianter som mulig for å vurdere brukervennligheten.
 • Støttede enheter. Du vil selvfølgelig kunne bruke VPN-tjenesten uavhengig av hvilken maskin du er på. Funker den på Windows? Mac? Iphone? Android? Kan du installere den på ruteren for å beskytte alle enheter?
 • Antall enheter som støttes. Et VPN-abonnement støtter ofte et begrenset antall tilkoblede enheter samtidig. Avhengig av hvor mange enheter du ønsker å beskytte, eller om hele familien skal bruke samme abonnement, blir dette et veldig viktig aspekt.

Abonnement og betaling for en VPN-tjeneste

Et viktig aspekt er selvsagt at du betaler for noe godt og ikke betaler for mye, noe vi selvfølgelig ser nærme på.

 • Abonnement og rabatter. Hvor mye koster VPN egentlig? ofte er det ganske dyrt å kjøpe en måned av gangen, mens du får ganske heftige rabatter hvis du betaler for ett eller to år på en gang. 
 • Betalingsalternativer. Ikke alle er komfortable med å betale med kort på internett, så finnes det alternativer som kontantbetaling? Swish? Kryptovalutaer?
 • Oppsigelsestid. VPN-leverandørene ønsker selvfølgelig å beholde deg som kunde, noe som gjør at det kan. være vanskelig å si opp eller skru av automatisk fornyelse av abonnementer. Noe vi også selvfølgelig vurderer.

Hastighet og dekning

Hvor mange servere en VPN-tjeneste har er ofte et tall de presser seg selv, men hva betyr det og hvordan bedømmer vi det?

 • Hastighet. Ikke alle VPN-tjenester er skapt like. Noen gir deg nesten samme surfehastighet som uten tjenesten tilkoblet, mens andre er veldig trege. Andre kan være superraske i England, men frustrerende trege i USA.
 • Land. Du kan vanligvis velge hvilket land du vil koble deg til. Men hvis du har et spesifikt krav og VPN-tjenesten du valgte ikke kan oppfylle det, blir det kjedelig fort.
 • Byer. Noen ganger kan det hende du må koble deg direkte til en bestemt by, noe de fleste tjenester tilbyr for i det minste store land.
 • Servere. Antall servere kan ha betydning. Hvis en VPN-server i USA viser seg å være treg, vil du selvfølgelig kunne prøve en annen raskt og enkelt for å nå høyere surfehastigheter.

Personvern og sikkerhet

Her er det mange forskjeller mellom tjenestene, noe som gjør det ekstra viktig å holde øye med.

 • Anonymitet. Tilbyr tjenesten anonyme betalinger? Må du registrere en konto med e-postadressen din eller kan det gjøres anonymt?
 • Loggen. Hvordan ser selskapets logger ut? Kan de kobles til bestemte kontoer? Kan loggene brukes til å koble mellom hvilke punkter du kobler til?
 • Protokoll. Hvilken teknologi, hvilke protokoller og hvilken kryptering brukes av tjenesten? Det kan lett bli veldig teknisk, men er nødvendig for å vite om tjenesten faktisk er bra eller ikke
 • Granskning. En VPN-leverandør kan avgi mange løfter, men den beste måten å se om de faktisk holder løftene sine, er å se om ulike deler av tjenesten har blitt gjennomgått av uavhengige ekspertorganisasjoner. Der kan du se hvordan tjenesten fungerer i detalj og om det er noen spørsmålstegn eller noe som mangler.

Bruksområder

Vi har selvfølgelig også sett på VPN-tjenester basert på ulike bruksområder for å se hvordan de oppfører seg i ulike situasjoner.

 • Streaming. Er det enkelt å koble til UK BBC eller US Netflix? Er det enkelt å bytte server hvis den du først valgte ikke fungerer med strømmetjenesten? Og går det fort nok til å gi et godt bilde?
 • Gaming. Noen spill kan bli sinte hvis de legger merke til at du er på en VPN-tilkobling. Derfor må du kunne bytte rundt for å omgå problemet.
 • Torrents. Noen internettleverandører blokkerer ulike torrentsider og her er det viktig at du har en bra tjeneste som låser opp sidene for deg.
 • Anonymitet. Hvis anonymitet er viktigst for deg, er det et annet sett med krav å følge. Dette ser vi også på.

Ekstrafunksjoner

Avhengig av brukeren er ekstrautstyret av ulik betydning, men det er likevel interessant å ta en titt på.

 • Fast IP-adresse. Viktig for noen og en tjeneste som inngår i noen tjenester, men koster ekstra i andre.
 • Annonseblokkering. Kan tjenesten blokkere nettsporing eller annonsering?
 • Trusselbeskyttelse. Er det innebygde sikkerhetsfunksjoner for å blokkere ondsinnede nettsider, holde styr på lekkasjer og lignende?
 • Andra funskjoner. Er det mulig å kjøre noen programmer utenfor VPN-tunnelen? Eller hvilke andre funksjoner er inkludert? For eksempel passordbehandling eller lagring i sky.

Alt det ovennevnte og mer er ting vi går gjennom når vi tester alle VPN-tjenester. Både for at du skal slippe å gjøre det selv og for at du raskt og enkelt skal finne ut om en VPN-tjeneste passer for deg.

Les mer: Hva er VPN?


Topplister
Beste VPN: Et VPN-symbol mot en bakgrunn av et blåfarget verdenskart

Beste VPN – vår test av VPN-tjenester

Guider
VPN-tunnel: Grønt ormehull

Hva er en VPN-tunnel?

Guider
VPNs historie: hieroglyfer

VPNs historie: Slik startet det hele

Guider
VPN-problem: 404 error

VPN-problem: Hvorfor fungerer ikke enkelte nettsider med VPN?

Guider
VPN-protokoll: En laptop på stativ viser bokstavene VPN

Hva er en VPN-protokoll?