Slik sjekker du om VPN fungerer

Daniel Hessel

VPN er bra på mange måter. Alt fra å beskytte identiteten din på nettet, til å låse opp utenlandske strømmetjenester. Men hvordan kan du vite at VPN fungerer som det skal?

Er VPN slått på?

Den klassiske «er du sikker på at ledningen sitter i?». VPN fungerer dårlig om man ikke har slått det på, så første steg er faktisk å sjekke at VPN-appen eller programmet sier at du er påkoblet. Dette gjør du enkelt ved å åpne VPN-appen, og der skal informasjon om tilkobling være det første du ser. På en datamaskin har man som regel også VPN-appens ikon på verktøylinjen. Om du vil sikre at VPN alltid er skrudd på, kan du velge å la VPN-tjenesten starte samtidig som datamaskinen starter.

Sjekk IP-adressen

En VPN-tjeneste endrer IP-nummeret ditt, det er egentlig den mest grunnleggende funksjonen VPN har.

Så for å sjekke at VPN fungerer og faktisk endrer IP-adressen din, kan du gå på google og søke på «what’s my ip».

Med VPN frakoblet får du opp en IP-adresse. Når du deretter kobler til via VPN bør du få opp en annen adresse. I noen tilfeller kan nettleseren henge litt etter, spesielt om du gjør testene rett etter hverandre. Forsøk å tømme sideminnet/cache eller bruk en annen nettleser for å se om du får en annen IP-adresse.

En annen variant er å gå til siden www.whatismyipaddress.com. Der får du også informasjon om hvilket land du befinner deg i, eller om VPN fungerer: Hvilket land du ser ut til å befinne deg i. Dette er nyttig informasjon om du for eksempel vil se amerikansk Netflix.

VPN fungerer: Informasjon fra nettstedet whatismyipaddress
Selv om whatismyipaddress mener vi er eksponerte, viser den en lokasjon vi ikke befinner oss på.

DNS-lekkasje

Utover IP-adressen pleier en god VPN-tjeneste å endre din DNS (internetts telefonkatalog over IP-adresser). Normalt administreres den informasjonen hos din internettleverandør, eller i noen tilfeller av Google. Ønsker du litt mer anonymitet er det imidlertid bedre at VPN-tjenesten endrer dette for deg.

For å sjekke at det fungerer kan du gå til siden www.dnsleaktest.com. Direkte på startsiden står det hvor siden identifiserer at du befinner deg. Videre kan du gjøre en test for å se hvilken DNS som brukes. Uten VPN burde resultatet vise noe med din internettleverandørs (eller googles) navn. Med VPN bør det i stedet se ganske tilfeldig ut.

VPN fungerer: eksempel fra nettsiden dnsleaktest
Eksempel på hvordan det kan se ut når VPN-tjenestens DNS-funksjon fungerer som den skal.

Å sjekke IP-adressen og DNS er to enkle metoder for å se om VPN fungerer som det skal. På noen få minutter får du bekreftet at du kan surfe videre med VPNs trygghet i ryggen.

Andre artikler

Beste VPN-tjeneste

Hvilke VPN-tjenester finnes?

VPN ordliste

Hva koster VPN?

Hva er en VPN server?

Topplister
Beste VPN: Et VPN-symbol mot en bakgrunn av et blåfarget verdenskart

Beste VPN – vår test av VPN-tjenester

Guider
VPN-tunnel: Grønt ormehull

Hva er en VPN-tunnel?

Guider
VPNs historie: hieroglyfer

VPNs historie: Slik startet det hele

Guider
VPN-problem: 404 error

VPN-problem: Hvorfor fungerer ikke enkelte nettsider med VPN?

Guider
VPN-protokoll: En laptop på stativ viser bokstavene VPN

Hva er en VPN-protokoll?