Slik får du VPN på Nintendo Switch

Daniel Hessel

Går det an å bruke VPN på Nintendo Switch? Svaret er «ja, sånn omtrent». Vi viser deg hvordan det fungerer og hva du skal gjøre.

Nintendo Switch har blitt utrolig populær og har vært det siden konsollen lansertes i 2017. Du har samme mulighet til å gå online for å spille med venner eller laste ned spill, men oppkoblingen er litt annerledes enn hos Playstation og Xbox.

Les også: Hva er VPN?
annonse
Nintendo Switch
Nintendo Switch
Nintendo Switch

Online – men på sin egen måte

Onlinespill med venner fungerer litt annerledes hos Nintendo Switch enn de andre konsollene. I stedet for de ganske enkle brukernavnene brukes i stedet såkalte friend codes. Det gjør det litt vanskeligere å finne vennene sine, og det gjør det litt vanskeligere for andre å finne deg.

En vanlig grunn til å bruke VPN innen gaming er å skjule IP-adressen sin. Dermed kan du være anonym, unngå doxxing og DDoS-angrep. Ettersom friend codes er litt mer skjult enn mailadresser og brukernavn, unngår du allerede mange av de vanligste truslene på nettet. Samtidig er Nintendos profil litt mer barnevennlig, slik at de fleste spillene er avslappende (og dermed ikke så interessante for spillere som finner glede i å plage andre). Unntaket kan være de mer turneringsfokuserte spillene som Smash Bros.

Når skal du bruke VPN – og når bør du la være?

VPN på Nintendo Switch for streaming

Når det kommer til strømmetjenester og å låse opp utenlandsk materiale fungerer Nintendo Switch ganske annerledes. Store tjenester som Netflix, Disney+ eller HBO Max er ikke tilgjengelige på plattformen. Det finnes heller ingen nettleser som støtter tjenestene.

På nåværende tidspunkt er Youtube og animetjenesten Crunchyroll de største strømmetjenestene tilgjengelig i Norden. I utlandet finner du også Hulu og Funimation. Men ettersom alle streamingapper lastes ned fra Nintendos nettbutikk er de vanskelig å få tak i her til lands.

Både Youtube og Crunchyroll er globale tjenester hvor de meste av inneholdet allerede er tilgjengelig. Noen Youtube-videoer har regionsperrer, så der er det faktisk et poeng å bruke VPN.

Er det noen grunn til å bruke VPN på Nintendo Switch?

Ettersom både strømmetjenester og onlinespilling fungerer litt annerledes på Nintendo Switch, er det ærlig talt ikke veldig mange fordeler med VPN på konsollen.

Samtidig går det ikke an å installere VPN-apper på Nintendo Switch, så det kreves en liten omvei.

Omveien heter DNS. Enkelt forklart er det ikke VPN med en kryptert tunnel til en VPN-server. I stedet fungerer det mer som at mottakeren, for eksempel Youtube, registrerer at du kobler deg til tjenesten fra en annen lokasjon. En slags VPN light, med andre ord.

VPN på Nintendo Switch – slik gjør du

Om du stort sett spiller hjemmefra på Nintendo Switch og vil bruke VPN, anbefaler vi å bruke VPN direkte på ruteren din. På den måten trenger du ikke gjøre noe på selve spillkonsolen, i stedet får du effekten av VPN via ruteren.

Men om du vil bruke VPN direkte på Switch fungerer det på samme måte som for en Smart TV, Apple TV eller de andre spillkonsollene.

I vårt eksempel bruker vi Surfshark, ettersom det både er en bra og billig VPN-tjeneste. Selve prosessen vil være ganske lik uansett hvilken VPN-tjeneste du bruker.

annonse

Dette trenger du

Du trenger en Nintendo Switch som er koblet til internett og abonnement på en VPN-tjeneste.

Det spiller ingen rolle om du har den originale Switch, Nintendo Switch Oled eller Nintendo Switch Lite, instillingene er like uansett. Det spiller heller ingen rolle om du bruker konsollen i bærbar modus, i dokkingen eller koblet til TV – eller om du bruker trådløst eller kablet nett.

VPN på Nintendo Switch – steg for steg

 1. Logg inn på VPN-tjenestens nettside fra en datamaskin og velg manuell installasjon. Om du ikke finner Nintendo Switch blant alternativene, kan du velge spillkonsoller generelt eller Smart TV. Hos Surfshark heter funksjonaliteten Smart DNS, men den kan ha andre navn hos andre VPN-leverandører. Her vil du få en IP-adresse som du får bruk for senere.
  Smart DNS
 2. Slå på din Nintendo Switch og gå ned til instillingene (System Settings).
  Så skaffar du VPN till Nintendo Switch
 3. Gå til Internet og videre inn på Internet Settings. Velg nettverket du er koblet til.
  VPN på Nintendo Switch
 4. Velg Change Settings.
  VPN till Nintendo Switch
 5. Gå ned til DNS Settings og endre fra Automatic til Manual.
  DNS på Nintendo Switch
 6. Nå skal du angi primær og sekundær DNS. I vårt eksempel holder det med sekundær DNS. Tast inn IP-adressen du fikk fra VPN-tjenesten tidligere i prosessen.
  VPN i Nintendo Switch
 7. Gjør en omstart av Nintendo Switch. Så er alt klart.

Selv om VPN til Nintendo Switch kanskje ikke er det mest aktuelle – eller nødvendig i det hele tatt – så gir dette deg i det minste muligheten til å skjule lokasjonen din. Om bruken av VPN gir deg problemer med å komme inn på Nintendos onlinebutikk eller andre tjenester, kan du alltids gå tilbake til innstillingene og endre til automatisk DNS i stedet.


Topplister
Beste VPN: Et VPN-symbol mot en bakgrunn av et blåfarget verdenskart

Beste VPN – vår test av VPN-tjenester

Guider
VPN-tunnel: Grønt ormehull

Hva er en VPN-tunnel?

Guider
VPNs historie: hieroglyfer

VPNs historie: Slik startet det hele

Guider
VPN-problem: 404 error

VPN-problem: Hvorfor fungerer ikke enkelte nettsider med VPN?

Guider
VPN-protokoll: En laptop på stativ viser bokstavene VPN

Hva er en VPN-protokoll?