Sette opp VPN på ruter – slik gjør du

Daniel Hessel

Å sette opp en VPN på ruter kan være smart. Du vil kunne beskytte alle oppkoblede enheter med VPN samtidig. Men det finnes både fordeler og ulemper, så les videre for å lære mer.

De aller fleste VPN-tjenester har en begrensning på antall oppkoblede enheter, med unntak av Surfshark. For eksempel aksepterer ExpressVPN kun fem samtidige enheter. I en husholdning med mobiler, nettbrett, datamaskiner, smart-TVer og spillkonsoller vil dette antallet fort bli for høyt for noen tjenester.

Du kan selvfølgelig ha flere abonnement på VPN for å sikre alle enhetene dine, men det kan fort bli en dyr løsning.

En smidigere metode er på sette opp VPN på ruter. Om du gjør det får alle enhetene som er koblet til ruteren samme VPN, med alle de fordeler det innebærer. Dermed slipper du også å installere VPN på hver enkelt enhet, alt løses på et og samme sted.

Hva synes VPN-leverandørene om VPN i ruter?

Å sette opp VPN på ruter og dermed kunne koble til nærmest ubegrenset antall enheter, kan høres ut som noe VPN-leverandørene ikke vil like. Men det viser seg at alle seriøse VPN-tjenester har funksjoner for nettopp VPN i ruter. Så her har leverandørene kundene i fokus og hjelper deg på vei.

Fordeler med VPN i ruter

Fordelene med å sette opp VPN på ruter sier nesten seg selv. Men vi lister dem opp uansett:

  • Heldekkende. Alle enheter koblet til ruteren beskyttes av VPN. Alt fra mobilen til den smarte vannkokeren.
  • Enkelt. I stedet for å installere VPN på flere enheter, holder det at du installerer den en gang på ruteren. Da slipper du også tekniske forklaringer for mindre tekniske medlemmer av familien.
  • Alle enheter. Uansett om enheten du kobler til ruteren støtter VPN eller ikke, vil de få VPN med denne metoden. Datamaskiner er forholdsvis enkle å konfigurere med VPN, men spillkonsoller og smart-TVer kan være mer kronglete. Med VPN i ruter slipper du alt dette.

Ulemper med VPN i ruter

Selv om fordelene er ganske åpenbare, er det ikke bare positive konsekvenser av å bruke VPN direkte på ruteren.

  • Færre funksjoner og innstillinger. På en datamaskin eller telefon har du mengder med innstillinger for VPN. Disse kan ikke brukes om du har VPN på ruteren. Og funksjonene som er tilgjengelig for ruteren er ofte veldig begrensede sammenlignet med en dedikert app for PC eller mobil.
  • Små problemer kan bli store. Om en nettside ikke lastes eller innehold ikke spilles av, kan man vanligvis bytte server i VPN-appen og løse problemet slik. Det fungerer ikke like smidig med VPN i ruteren, og det innebærer også at alle oppkoblede enheter vil ha samme problem om det først inntreffer.
  • Enhetsproblemer. Noen enheter fungerer ikke optimalt med VPN. Wifi-oppkoblede lamper, kameraer og andre smart-enheter kan få problemer når trafikken går via VPN. Og da kan det fort bli ganske krevende å fikse problemene på hver enkelt enhet.
  • Mer teknisk. Du som leser dette har kanskje allerede erfaring med VPN på ruteren, eller har god forståelse av den tekniske informasjonen som finnes på VPN-leverandørens hjemmeside. Men om du kun vil bruke VPN for å se utenlandske strømmetjenester, kan det tenkes at prosessen med VPN på ruteren blir for vanskelig.

Dermed blir konklusjonen at det kan være smart med et stort VPN-teppe som dekker alle enhetene dine, men det er ikke alle enheter (eller personer) dette vil fungere optimalt for. Om du vil prøve, kan du alltids skru av funksjonen igjen i ruteren om du angrer deg.

VPN i ruteren – Dette trenger du

Om du vil legge inn VPN i ruteren er det et par ting å tenke på først. Veldig mange rutere har støtte for VPN i en eller annen form, så det kan hende du ikke trenger å investere i en ny ruter for å lykkes med VPN.

En stor potensiell bremsekloss kan være om du bruker standardruteren (eller kombinert ruter/modem) som internettleverandøren sendte til deg. Der er det vanlig at operatøren har låst en del funksjoner og innstillinger, for å unngå at brukerne fikler med noe de ikke burde. Om du har en slik ruter, logg inn på den og sjekk. Om ikke VPN er tilgjengelig, hør med support om de kan låse opp funksjonaliteten. Om det ikke lar seg gjøre, bør du kjøpe en ny ruter.

Om du har kjøpt din egen ruter, kan du gjøre følgende for å se om du kan legge inn VPN på den:

  1. Logg inn på ruteren din via nettleseren. Som regel er adressen 192.168.0.1 eller 192.168.1.1 for å koble seg til. Om du ikke har endret brukernavn og passord, pleier dette å stå på baksiden av ruteren.
  2. Oppdater. Det er lurt å holde ruteren oppdatert, uansett hva du skal bruke den til. Delvis for å tette eventuelle sikkerhetshull, men også for å få tak i eventuelt nye funksjoner (som for eksempel VPN).
  3. Finn innstillingene. Det kommer litt an på hva slags ruter du har, men innstillingene du leter etter burde hete noe med VPN. Dette kan også ligge gjemt under avanserte innstillinger eller nettverksinnstillinger. Du må ofte lete litt for å finne dem.
  4. Gå videre til neste avsnitt.

Hva om ruteren din ikke støtter VPN? Alternativet er å kjøpe en ny ruter, men det kan fort bli dyrt. Vi har et løsningsforslag, men da må du gjøre litt mer alvorlige inngrep i ruteren din.

Ruterkirurgi

Med stor sannsynlighet kan du nemlig bytte ut firmware på ruteren din. Det innebærer at du bryter eventuelle garantier og prosessen kan være utfordrende. Om garantien allerede har gått ut og ruteren er gammel, kan du prøve deg med litt custom firmware – om du føler deg kapabel til dette.

Slik går du frem:

  • Finn frem ruterens produsent og modellnavn. Det står vanligvis på baksiden av ruteren.
  • Besøk Open WRT eller Tomato for å se om det finnes custom firmware for din rutermodell. Begge nettsidene og programmene de tilbyr er sikre, selv om en oppdatering av firmware alltid medfører en viss risiko.
  • Om du finner ruteren din og passende firmware, følger du instruksjonene for hvordan du installerer dem. Om du har en ekstra ruter liggende, kan du prøve på den først.
  • Ferdig? Da gjentar du stegene ovenfor for å logge inn og finne VPN-funksjonene.

VPN i ruter – slik gjør du

Om du har fulgt stegene ovenfor har du faktisk gjort det meste allerede. Det største hinderet for de fleste er å finne frem, våge eller orke og gå gjennom alle stegene på ruteren.

Installasjon av VPN på en ruter er ganske annerledes enn på en datamaskin. I vårt eksempel bruker vi VPN-tjenesten Surfshark, men prosessen er ganske lik uansett hvilken VPN du bruker. Om din VPN-tjeneste fungerer annerledes bør du finne detaljerte instruksjoner på tjenestens hjemmeside.

Bildene i prosessen nedenfor viser hvordan vi legger inn VPN på en Asus-ruter, som generelt sett er gode rutere for VPN. Selv om dette kan se litt annerledes ut enn på andre rutere, skal prosessen være ganske lik uansett merke.

Et eksempel på at det allikevel kan være en annerledes prosess er Netgear Orbi-rutere. Der går det an å bruke VPN via ruteren, men prosessen er kronglete og krever at du legger inn konfigurasjonen på hver enkelt enhet som skal ha VPN. Dermed er det like enkelt å bare bruke VPN direkte på alle enhetene i stedet.

1. Logg inn

  • Logg inn på ruteren din og finn innstillingene for VPN.

2. Manuell installasjon

  • For eksempelet med Surfshark går vi til nedlastningssiden når vi er innlogget hos dem og velger manuell installasjon. Der klikker vi på ruter.
    Surfshark VPN i router

3. Lagre innloggingsinformasjonen

  • Det første du får opp er et generert brukernavn og passord. Kopier dette og ha det lett tilgjengelig.

4. Velg oppkobling

  • Neste steg er å velge VPN-protokoll og oppkoblingssted. En Asus-ruter har støtte for OpenVPN-protokollen, så vi velger dette. Som grunnleggende VPN velger vi også den serveren tjenesten mener er raskest. USA-servere for Netflix og lignende legges til på samme måte.
    Surfshark VPN i router

5. Last ned

  • Etter å ha valgt server og VPN-protokoller kan du laste ned konfigurasjonsfiler i «.ovpn«-format.
    Surfshark vpn i router

6. Installere

  • Under VPN-fliken velger man “VPN client” og deretter “add profile”. Da får vi opp et felt for å laste opp konfigurasjonsfilen vi akkurat skaffet. Der gir du navn til oppkoblingen, skriver inn brukernavn og passordet du lagret tidligere i prosessen, samt legger til konfigurasjonsfilen. Trykk deretter på «upload«.
    Surfshark vpn i router asus
    Surfshark vpn i router asus

7. Aktivere

  • Nå havner all informasjon på ruterens VPN-side (sammen med flere konfigurasjoner du kanskje skaper senere, for eksempel for USA). Der velger du «activate«.
    Surfshark vpn i router asus

8. Surf i vei

  • Om alt har gått som det skal, vil et blått merker dukke opp i «connection status«-feltet og du er klar for å surfe på nettet, litt tryggere og mer anonymt.
    Surfshark vpn i router asus

VPN på iPhone – slik gjør du

Hva er en VPN server?

Topplister
Beste VPN: Et VPN-symbol mot en bakgrunn av et blåfarget verdenskart

Beste VPN – vår test av VPN-tjenester

Guider
VPN-tunnel: Grønt ormehull

Hva er en VPN-tunnel?

Guider
VPNs historie: hieroglyfer

VPNs historie: Slik startet det hele

Guider
VPN-problem: 404 error

VPN-problem: Hvorfor fungerer ikke enkelte nettsider med VPN?

Guider
VPN-protokoll: En laptop på stativ viser bokstavene VPN

Hva er en VPN-protokoll?