VPN er et flott digitalt verktøy for å øke din trygghet og sikkerhet på nettet. Men betyr det at du alltid skal ha være koblet til? Egentlig ikke. Vi går gjennom de vanligste spørsmålene om når du bør eller ikke bør bruke en VPN.
VPN-er gir en viss beskyttelse når du er online. Denne beskyttelsen er kanskje den primære bruken for privatpersoner. Gjennom en VPN-tunnel skjuler du internett-trafikken og IP-adressen din. Dette gjør det mye vanskeligere for utenforstående å overvåke nettsurfingen din. Da får hackere problemer med å fange opp sensitive data, eller å utsette deg for overbelastningsangrep (DDoS-angrep) – selv om slike dataangrep er relativt uvanlig mot privatpersoner.
Les mer: Hva er VPN
Når bør du bruke VPN?
Som privatperson kan du tenke at du har behov for å bruke VPN når du kobler deg til ukjente nettverk. Dette gjelder ikke når du surfer med mobilen ved hjelp av mobildata. Men når du kobler deg til Wi-Fi-nettverk.
Tenk på følgende: Vet du hvilket Wi-Fi-nettverk du kobler til og hvem som står bak nettverket? Hvis det er hjemme eller hos en venn, er nok svaret ja. Er det et offentlig Wi-Fi-nettverk i et kjøpesenter, er svaret nesten garantert nei. Dette gjelder selv om de nettverkene krever innlogging eller passord.
Hvis du ikke er helt sikker på Wi-Fi-nettverket du kobler til, vet du rett og slett ikke om trafikken overvåkes. Det er nok ikke kaféeieren, men en hacker som da kan komme seg inn i nettverket for å overvåke andre.
Ganske enkelt, du kan aldri vite hvem som overvåker trafikken i offentlige Wi-Fi-nettverk. Derfor vet du heller ikke hva de kan fange opp mens du er tilkoblet. Derfor er VPN vanligvis et klokt valg.
En annen grunn er mer konkret. Du vil se en film eller serie som er på Disney+ eller Netflix i USA, men ikke i Norge. Da handler det selvsagt ikke så mye om selve sikkerhetheten. I stedet er da VPN mer et middel for å nå et mål.
Så er det selvfølgelig mange personverngrunner for å bruke VPN. Men det skal vi ta for oss i en annen artikkel.
Når trenger du ikke VPN?
Generelt sett er det ikke direkte feil å bruke en VPN hele tiden. Det handler mer om at internettbruken din i noen tilfeller kan lide litt.
Har du en treg VPN-tjeneste, som du selvfølgelig bør unngå allerede fra starten av, vil det mest være frustrerende å spille et spill eller laste ned noe når alt går i sneglefart. Hvis du bruker en VPN og synes den er treg, kan det være serveren du er koblet til og det kan avhjelpes ved å bytte til en annen server – hvis VPN-tjenesten din støtter det.
For streaming kan det også være problematisk. Hvis du har angitt at du er i Spania, kan for eksempel NRK være litt gretten fordi den tjenesten ikke er tilgjengelig i det landet. Det samme kan også gjelde hvis du er i Norge og er koblet til en norsk server. Siden tjenester som Netflix og lignende i stor grad prøver å blokkere VPN-tjenester, kan du få feilmeldinger selv om du prøver å koble til den norske tjenesten i Norge. Dette er fordi de, for eksempel Netflix, ser at du bruker VPN men ikke ser nøyaktig hvor i verden du befinner deg.
Det samme kan gjelde for hvilken som helst nettside. Noen ganger er det en kollisjon et sted i nettverket når trafikken må rutes mellom ulike servere før den rekker fram til deg. Resultatet er at siden rett og slett ikke lastes inn riktig.
Hva kan jeg gjøre hvis min VPN ikke fungerer?
Hvis det er en spesifikk nettside eller app som ikke fungerer som den skal mens du er koblet til VPN, kan en enkel løsning være det som kalles Split tunneling. Denne funksjonen er vanligvis tilgjengelig for datamaskiner og Android-telefoner, men er mindre vanlig for iPhone og iPad.
Med split tunneling kan du spesifisere hvilke programmer og apper (som forøvrig er to ulike ord for det samme) som skal bruke VPN-tilkoblingen og hvilke som ikke skal. Du kan for eksempel stille inn Chrome-nettleseren til å bruke VPN, mens Windows’ innebygde Edge-nettleser ikke får bruke det. Hvis det er en nettside som lager problemer i Chrome, kan du prøve å besøke nettsiden med Edge. Hvis det fungerer i Edge, er det sannsynlig at noe har gått galt med VPN-tilkoblingen.
En enda enklere måte er å endre serveren VPN-tjenesten er koblet til. Si at du sitter i Oslo og kobler til en server i Oslo, men at nettsiden ikke blir lastet inn. Forsøk da å koble til en annen server i samme by og prøv igjen. Ofte handler det om program-krasj eller andre problemer – som enkelt løses ved å bytte til en annen server.
Slik sjekker du om VPN-tjenesten din fungerer