iPad VPN – slik fungerer det

Daniel Hessel

Hvordan bruker man VPN på iPad? Faktisk på samme måte som til iPhone, eller egentlig hvilken som helst annen enhet. Men i dag skal vi fokusere på iPad VPN. Hvordan fungerer det og hva skal man gjøre?

Hvordan fungerer iPad VPN?

Når du kobler deg til internett fra iPaden din, sendes all trafikk til din internettleverandør (IPS). Deretter sendes trafikken videre til de nettsidene og tjenestene du bruker. Når du bruker VPN på iPad sendes i stedet trafikken din gjennom en kryptert tunnel til en VPN-server. Slik kan du surfe på nettet anonymt og trygt, ettersom all trafikk er kryptert og IP-adressen din er skjult. Dermed blir det vanskelig for andre å overvåke eller avlytte internettrafikken din.

VPN på iPad krever vanligvis en VPN-app som kan lastes ned fra App Store. Selv om det finnes gratis VPN-tjenester, anbefaler vi betalingstjenester på grunn av økt sikkerhet og bedre hastigheter. Samtidig kan du finne ganske billige betalingstjenester, spesielt om du velger lengre abonnement – så VPN trenger ikke være dyrt.

Når du tegner et abonnement oppretter du en konto hos VPN-leverandøren. Denne bruker du for å logge inn i appen du laster ned fra App Store. Når tilkoblingen har blitt etablert, vil all internettrafikk sendes gjennom VPN-tunnelen til VPN-serveren.

iPad VPN – hvilke fordeler gir det?

 • Beskytter internettrafikken din fra overvåking og avlytting.
 • Skjuler IP-adressen og beskytter identiteten din.
 • Lar deg bruke nettsider og tjenester som er blokkert i ditt land eller område.
 • Lar deg velge hvor IP-adressen din skal være fra, slik at det ser ut som du befinner deg et annet sted. Nyttig dersom du ønsker å se utenlandsk strømmeinnehold fra Norge.
 • Kan i noen tilfeller øke internetthastigheten ved at du bruker en raskere server enn den du får fra internettleverandøren.

Hvilke ulemper er det med VPN på iPad?

 • Kan senke netthastigheten avhengig av VPN-tjenestens kvalitet, båndbredde og tilgjengelige servere.
 • Det koster penger om du vil bruke en av de beste VPN-tjenestene.
 • VPN kan være ulovlig i noen land og VPN brukes til tider på illegale aktiviteter. I Norge er VPN lovlig, les gjerne mer om det her.

Hvorfor skal jeg bruke iPad VPN?

En VPN for iPad kan være veldig nyttig for folk som reiser mye og må bruke offentlige WiFi-nettverk. Disse nettverkene er ofte usikret og åpne for overvåkning og avlytting. En VPN-tjeneste kan hjelpe deg med å beskytte internettkoblingen og personlig informasjon.

VPN kan også la deg se på nettsider eller streame video som er blokkert der du befinner deg. En VPN-tjeneste lar deg koble opp til servere i andre land og dermed kan du få tilgang til blokkert innehold. Videre kan VPN på iPad gi økt personvern og beskytte sensitiv informasjon fra for eksempel internettleverandøren din – eller myndigheter som forsøker sensurere eller kontrollere internettaktiviteten din.

iPad VPN – slik gjør du

 1. Velg VPN-tjeneste og inngå abonnement. Det finnes mange VPN-tjenester for iPad på markedet. Velg en som passer dine behov og budsjett. Når du har bestemt deg for en tjeneste, inngå et abonnement og last ned VPN-appen fra App Store.
 2. Installer appen og logg på. Første gangen du bruker appen, eller første gangen du kobler til, følger du bare instruksjonene på skjermen for å legge til VPN-konfigurasjonen på iPaden din. Det gjøres automatisk og krever som regel bare at du klikker på «ok».
 3. Velg en VPN-server. Etter at du har logget på VPN-appen, vil du se en liste over tilgjengelige VPN-servere. Velg en server i ditt foretrukne land.
 4. Koble til VPN-serveren. Når du har bestemt deg for hvilken server du vil bruke, trykker du bare på knappen som lar deg koble til. Når tilkoblingen er opprettet vil internettrafikken din krypteres og sendes via VPN-tunnelen til VPN-serveren.

Når du er koblet til VPN-serveren kan du surfe på nettet som vanlig, men all trafikken vil være kryptert og sikker. Du kan også bruke VPN på iPad for å låse opp geografisk begrenset innehold, som for eksempel amerikansk Netflix.

Å bruke iPad VPN er veldig enkelt. Når du er koblet på VPN vil du se et VPN-ikon oppe på statuslinjen. Dersom du støter på problemer, kan du lese denne artikkelen for noen tips.

Lyst på ny iPad?

Topplister
Beste VPN: Et VPN-symbol mot en bakgrunn av et blåfarget verdenskart

Beste VPN – vår test av VPN-tjenester

Guider
VPN-tunnel: Grønt ormehull

Hva er en VPN-tunnel?

Guider
VPNs historie: hieroglyfer

VPNs historie: Slik startet det hele

Guider
VPN-problem: 404 error

VPN-problem: Hvorfor fungerer ikke enkelte nettsider med VPN?

Guider
VPN-protokoll: En laptop på stativ viser bokstavene VPN

Hva er en VPN-protokoll?