Hva står VPN for? Svaret er Virtual Private Network, eller på norsk, et virtuelt privat nettverk. Det i seg selv sier ikke så mye, det er vi klar over. Men å vite hva forkortelsen står for er et godt utgangspunkt.
Hva er en VPN-tjeneste? Hva gjør VPN? Hvorfor bør du bruke det? Og er det virkelig nødvendig? Bli med når vi gir deg grunnkurset.
VPN er mer enn et inngrodd IT-begrep som bare nerder er opptatt av. Det finnes faktisk flere gode grunner til at vanlige folk burde kunne bry seg.
Så, hva er VPN?
Så … et virtuelt privat nettverk, hva skal du med det egentlig? I bunn og grunn handler det om å øke din sikkerhet på nettet. I dag er det relativt enkelt for mennesker med onde hensikter å overvåke hva du gjør når du surfer på Internett. Enten for å snappe opp påloggingsinformasjonen for e-posten din, når du for eksempel kobler til et åpent Wi-Fi-nettverk med mobilen. Eller så kan de være ute etter å koble IP-adressen din med den fysiske adressen din.
En VPN-tjeneste er litt som å reise inne i en tunnel på Internett. Når du er i tunnelen gjør du det naturligvis vanskeligere for utenforstående å se hva du driver med. Ideen er at du lager en kryptert tunnel mellom mobilen, nettbrettet eller datamaskinen din og en VPN-server, enten i samme by som deg selv eller på den andre siden av jorda. Når du så går på nett via den krypterte tunnelen, vil andre kunne se IP-adressen til VPN-serveren, men de ser ikke hvor på internett du beveger deg.
Tenk deg at du graver en tunnel mellom din og naboens kjeller, men så bruker du bare naboens inngangsdør. Andre kan se at du går ut (og inn), men ingen vet hvor du faktisk bor. Å bruke ordet «tunnel» er også ganske treffende siden den digitale tunnelen du oppretter når du kobler deg til en slik tjeneste kalles, ja nettopp, en «VPN-tunnel».
Hvorfor skal jeg bruke VPN?
Men å skjule seg og snike seg ut via naboen, er ikke det bare noe kriminelle gjør? VPN-er brukes selvfølgelig av folk med lyssky intensjoner, men det er mange grunner til at vanlige folk også kan dra nytte av systemet. Nedenfor viser vi et par forskjellige scenarier der VPN virkelig er nyttig for folk flest.
Gode grunner til å bruke VPN
Sikkerhet
- Hva gjør VPN for din sikkerhet? En VPN er ikke det samme som et antivirusprogram, men er et godt supplement. Hvis du er ute og går og kobler til et åpent og ubeskyttet Wi-Fi-nettverk med telefonen eller datamaskinen, vet du aldri hvem som står bak. I verste fall er det noen der som overvåker alt du gjør og i noen tilfeller til og med kan plukke opp påloggingsdetaljer uten at du merker det. Med VPN er du beskyttet mot nysgjerrige øyne.
Anonymitet
- Synes du noen ganger at nett-annonser kan være litt for nærgående? Selv om det selvfølgelig finnes mange måter å redusere målrettet annonsering, kan VPN være en god start. Hvis nettsiden du besøker tror at du er i Barcelona, vil du neppe få reklame for den lokale kaffebaren når du bruker en kryptert tunnel.
Gaming
- Du trenger ikke å være en superkjent YouTuber for å møte trøbbel på nettet. Online trusler og trakassering, spesielt i spill, er dessverre vanlig og det er også relativt normalt at andre spillere tyr til metoder som overbelastningsangrep (DDoS), swatting og lignende tullball for å gi seg selv en fordel når man gamer. Når din ekte IP-adresse er skjult, blir den typen angrep betydelig vanskeligere å gjennomføre.
Virksomheter
- Større bedrifter har vanligvis VPN som standard for å koble seg til bedriften fra utsiden av kontorene. Selv mindre bedrifter kan øke beskyttelsen mot inntrenging og angrep ved å dirigere trafikk gjennom en VPN-tunnel.
Streaming
- Selv om Netflix, Disney+ og andre strømmetjenester over tid har blitt bedre til å tilby store deler av innholdet sitt til hele verden, er utvalget fortsatt forskjellig fra land til land. Du kan bruke en VPN-tjeneste for å få tilgang til TV-serier og filmer i andre land. For eksempel i Storbritannia for å se BBC, eller i New York for å få tilgang til det amerikanske tilbudet på Netflix.
Det er selvfølgelig en rekke andre, forskjellige grunner for hva VPN brukes til, men over har du altså noen av beste argumentene.
Hva med bonusfunksjoner ved bruk av VPN?
Avhengig av tjenesten du bruker, er det flere forskjellige bonusfunksjoner som kan være fornuftige å bruke.
Noen tjenester holder styr på om e-postadressen din har blitt lekket av hackere ved datainnbrudd og gir deg advarsel slik at du raskt kan endre passordet ditt. Dette er jo en kjempe og bonusfunskjon til hva VPN kan brukes til.
Hos noen tjenester er også kryptert lagring av filer i skyen inkludert, slik at du kan sikkerhetskopiere det som er viktig og ikke trenger å bekymre deg for at datamaskinen din skal kollapse uten backup.
Noen VPN-tjenester kommer til og med med en innebygd passord-manager så du får lagret passordene dine trygt – og kan endre dem om nødvendig.
I andre tilfeller kan en VPN-tjeneste også inneholde antivirus-programmer for å gi deg en enda mer omfattende data-beskyttelse.
I noen tilfeller er det også inkludert annonseblokkerings-programmer. Slik at du kan unngå alt eller det meste av annonseringen på en nettside, noe som gjør opplevelsen bedre – og nettsidene kanskje lastes inn raskere.
En annen, veldig vanlig funksjon er at en VPN-tjeneste kan hjelpe deg med å blokkere sporing. Informasjonskapsler på nettsteder følger deg ofte, selv når du besøker andre sider. Dette gjøres for å få et overblikk på interessene dine og gi deg tilpasset annonsering. Blokkerer du disse, trenger du ikke føle deg like overvåket.
Er det lov å bruke VPN?
Som allerede nevnt, kan det høres ut som om alle metoder for å skjule seg på nettet er noe bare kriminelle gjør. Men, som du forstår, er det mange grunner til at folk flest også kan ha nytte av det.
Samtidig, ihvertfall i Norge og de fleste andre land, er det ingen juridiske hindre overhode med bruk av VPN-er. Det er et sikkerhetstiltak alle bør tenke på – for å surfe trygt på internett.
Vi håper dette svarer på de første spørsmålene du hadde. Besøk oss ofte for å lære mer om alt VPN-verdenen innebærer.
Slik sjekker du om VPN-tjenesten din fungerer