En god VPN-tjeneste øker ikke bare sikkerheten din på nettet. Den gir deg også ekstrafunksjoner som å for eksempel å gi deg mer kontroll over nettopplevelsen. Et slikt verktøy er Split tunneling, som vi går litt mer detaljert gjennom i dag.
Split tunneling høres ut som et avansert IT-ord som du trenger en doktorgrad for å forstå. Men det er faktisk en ganske enkel og smart funksjon som du ofte kan få bruk for.
Hvis vi starter med slutten av problemstillingen. En VPN-tjeneste lager en kryptert tunnel mellom PC-en eller telefonen din til en server. På denne måten blir trafikken og din fysiske plassering skjult og andre på Internett «ser» bare serveren du surfer fra. Smart og nyttig.
Men i noen tilfeller fungerer det ikke som det skal, eller lite hensiktsmessig. Mange strømmetjenester prøver å blokkere VPN-tjenester for å hindre deg i å få tilgang til innhold fra andre land. Det betyr at du kan bli blokkert fra Netflix selv om du er i Norge, koblet til en norsk VPN-server. Dette skjer fordi Netflix ser at du bruker en VPN-server, men ikke hvor surfer fra.
I andre tilfeller vil det ganske enkelt være et krasj i hoppet mellom servere og noen nettsider reagerer med å ikke laste seg inn. Noen PC-spill misliker det sterkt når de merker at du er koblet til via VPN.
Split tunneling gir deg kontroll
En god VPN-tjeneste kommer med Split-tunnel-funksjon. Så vidt vi vet, finnes det egentlig ingen fornuftig norsk oversettelse av begrepet, men vi kan prøve med egen forbindelse.
Split tunneling gir deg kontroll over hvilke apper som bruker VPN-tilkoblingen, og hvilke som ikke gjør det.
Slik virker det: Du bestemmer deg ganske enkelt for at nettleseren skal gå gjennom VPN-tunnelen for å holde nettlesingen din rimelig beskyttet. Hvis det er en side som tuller ting til, kan du spesifisere at nettleseren ikke skal gå gjennom den krypterte tunnelen og heller åpne disse sidene utenfor tunnelen. For eksempel når et PC-spill trenger den raskeste mulige tilkoblingen, eller blokkerer VPN som standard. Da kan du enkelt legge PC-spillets tilkobling utenfor VPN-tilkoblingen – uten å måtte koble helt fra den krypterte tunnelen i andre apper.
Funksjonen er aller enklest på en Android-telefon. Der vises alle apper med en av- og på-knapp. Avhengig av tjenesten ser det omtrent likt ut på en PC, men i noen tilfeller må du kanskje gjøre noen manuelle innstillinger for å komme i gang.
Gir sikkerhet og valgmuligheter
Ved å bruke Split tunneling slipper du å koble fra VPN-tjenesten helt. I stedet kan du holde viktige ting tilkoblet og beskyttet, mens andre deler av telefonen eller datamaskinen kan være tilkoblet sikkert.
Det handler mye om at du må tenke selv og prøve ut hvilke programmer (apper), nettsider og tjenester som ikke gir deg andre valg enn å koble til som vanlig. Men med Split tunneling har du muligheten til å styre dette veldig nøye selv, uten å måtte koble fra VPN-tjenesten på hele PC-en eller mobilen.
Les gjerne Wikipedias innlegg om Split tunneling.
Slik sjekker du om VPN-tjenesten din fungerer