Hva er en VPN-server?

Daniel Hessel

Med VPN kommer også mange nye betegnelser og begreper som kan føles litt overveldigende i starten. Så vi går litt nøyere gjennom uttrykkene vi mener er de viktigste, slik at du kan lære deg mer om det vi ofte skriver om. I denne artikkelen fokuserer vi på VPN-server.

En VPN-server er en datamaskin eller et nettverk som brukes for å gi deg og andre VPN-brukere en privat og sikker ferd på internett. Det fungerer ved å bruke en kryptert tilkobling som tunnel. Dermed blir det vanskeligere for andre å overvåke og stjele informasjonen som sendes mellom enheter og internett.

Hva gjør en VPN-server?

VPN-serveren fungerer som en mellomstasjon mellom brukeren og internett. Det gjør det mulig å skjule brukerens IP-adresse og gi tilgang til nettsteder og tjenester som ellers ville vært blokkert eller geografisk begrenset. Ved å koble til en VPN-server kan brukere også få tilgang til lokale nettverk som ikke er tilgjengelige for allmenheten. Tilgang til slike lokale nettverk brukes veldig ofte i jobbsammenheng for å la ansatte få tilgang til bedriftens nettverk selv om de fysisk ikke er på arbeidsplassen.

For å bruke en VPN-server trenger du en VPN-tjeneste som gir deg tilgang til deres server. Det er veldig mange tjenester på markedet, men vi har funnet frem til de vi synes er best her. Når du kobler deg til en VPN-server sender enheten din all internettrafikk gjennom serveren og krypterer dataene dine for å beskytte dem mot uønsket overvåking og tilgang.

Surf på nettet fra et annet land

En VPN-server kan være plassert hvor som helst i verden. Dermed kan brukere velge hvilket land de ønsker å ha en IP-adresse fra. Dette kan være nyttig for å få tilgang til innehold som ellers er begrenset til visse land.

For eksempel kan noen nettsteder og tjenester være blokkerte eller ha geografiske begrensninger. Ved å koble til en VPN-server i et annet land kan brukere omgå disse begrensningene og få tilgangen de ellers ikke ville fått. Klassikeren er å få tilgang til amerikansk Netflix eller andre strømmetjenester fra Norge.

Sikker surfing utenfor hjemmet

En fordel med å bruke en VPN-server er at den gir deg høyere grad av sikkerhet på internett. Dette er spesielt viktig når man kobler seg til usikrede trådløse nettverk. Disse finner man ofte på flyplasser eller kaféer. Når man bruker VPN vil dette beskytte deg fra potensielle trusler som skadelig programvare, spionprogrammer og andre angrep.

Imidlertid er det viktig å huske at VPN ikke er det samme som antivirus. Forskjellene mellom dem, og hvorfor du bør bruke begge, skriver vi mer om i denne guiden.

Hva er ulempen med en VPN-server?

Det finnes også ulemper med å bruke en VPN-server. Eller egentlig ikke serveren i seg selv, det handler mer om bruk av VPN generelt sett. Ettersom all internettrafikken din sendes gjennom en VPN-server kan de føre til lavere hastigheter. Dessuten er det viktig å velge en pålitelig VPN-tjeneste med høy sikkerhet og som ikke loggfører eller deler informasjon om deg.

Selv om du kan sette opp og kjøre din egen VPN-server, er ikke det så viktig å vite om du er ny bruker av VPN. Da er det viktigere å vite hvor serveren du vil koble deg til befinner seg, og hva det vil innebære når du vel er koblet til. Det håper vi du vet litt mer om etter å ha lest denne artikkelen.

Tregt VPN? Slik kan du løse problemet

Hva er en VPN-protokoll?

Topplister
Beste VPN: Et VPN-symbol mot en bakgrunn av et blåfarget verdenskart

Beste VPN – vår test av VPN-tjenester

Guider
VPN-tunnel: Grønt ormehull

Hva er en VPN-tunnel?

Guider
VPNs historie: hieroglyfer

VPNs historie: Slik startet det hele

Guider
VPN-problem: 404 error

VPN-problem: Hvorfor fungerer ikke enkelte nettsider med VPN?

Guider
VPN-protokoll: En laptop på stativ viser bokstavene VPN

Hva er en VPN-protokoll?