Hva er en VPN-protokoll?

Daniel Hessel

VPN-protokoll er et av mange uttrykk du støter på når du ser på VPN-tjenester. Men hva er det og hvorfor er det viktig? Vi gir deg et raskt grunnkurs her.

En VPN-protokoll er regler og prosesser som brukes for å sikre og kryptere datatrafikk mellom en brukers enhet og VPN-tjenestens server. Protokollen spiller en viktig rolle for å bestemme hvordan VPN-tjenesten fungerer og hvordan den påvirker brukerens internettopplevelse.

Hvilke VPN-protokoller finnes?

Det er flere ulike VPN-protokoller som brukes av ulike VPN-tjenester. Dette er de vanligste:

PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol)

PPTP var den første VPN-protokollen som ble utviklet og er fortsatt i bruk. Det er en enkel protokoll som er lett å implementere og fungerer på de fleste platformer. Det er imidlertid ikke like sikkert som andre protokoller og bør ikke brukes om høy sikkerhet er viktig.

L2TP/IPSec (Layer 2 Tunneling Protocol with Internet Protocol Security)

L2TP er en annen gammel protokoll som ofte brukes sammen med IPSec. Denne er sikrere enn PPTP fordi den bruker kryptering, men kan være langsommere og mindre pålitelig enn andre protokoller.

OpenVPN

OpenVPN er en åpen kildekodeprotokoll som har blitt veldig populær den siste tiden. Det er en sikrere protokoll enn både PPTP og L2TP/IPSec og fungerer på mange ulike plattformer. OpenVPN bruker SSL/TLS-kryptering som gjør den mer pålitelig og vanskeligere å blokkere.

IKEv2 (Internet Key Exchange version 2)

IKEv2 er en annen sikker protokoll utformet for å fungere på mobile enheter. Protokollen er rask, stabil og har høyt sikkerhetsnivå. Den brukes ofte i kombinasjon med andre protokoller som L2TP/IPSec.

WireGuard

WireGuard er en relativt ny VPN-protokoll som har fått økt popularitet. Den er enkel å implementere og er veldig rask og stabil. Protokollen har også høyere sikkerhet enn PPTP og L2TP/IPSec, men er så ny at ikke alle VPN-tjenester tilbyr den ennå.

Når du velger en VPN-tjeneste er det viktig at du tar hensyn til hvilken protokoll som brukes. Om du vil ha høy sikkerhet, bør du velge en tjeneste som bruker OpenVPN eller IKEv2. Om du er på utkikk etter noe enklere som fungerer på de fleste enheter, er PPTP eller L2TP/IPSec gode alternativ.

Videre finnes det også noen VPN-leverandører som har utviklet sine egne VPN-protokoller. NordVPN er en av dem, der deres protokoll er en videreutvikling av WireGuard.

En VPN-protokoll er en viktig del av hvordan en VPN-tjeneste fungerer. Det finnes flere ulike protokoller å velge blant, hver og en med sine fordeler og ulemper. Ved å velge en VPN-tjeneste som bruker protokollen som passer best til ditt behov, vil du sikre en trygg og stabil hverdag på nettet. Det er også viktig å tenke på at valget av protokoll kan påvirke hastigheten og stabiliteten på VPN-tilkoblingen din. Derfor er det viktig å velge en protokoll som fungerer bra på din enhet og ditt nettverk. Når du forstår forskjellene mellom de vanligste VPN-protokollene kan du enklere ta en beslutning på hvilken VPN-tjeneste som passer best for deg.

Problemer med VPN?

Topplister
Beste VPN: Et VPN-symbol mot en bakgrunn av et blåfarget verdenskart

Beste VPN – vår test av VPN-tjenester

Guider
VPN-tunnel: Grønt ormehull

Hva er en VPN-tunnel?

Guider
VPNs historie: hieroglyfer

VPNs historie: Slik startet det hele

Guider
VPN-problem: 404 error

VPN-problem: Hvorfor fungerer ikke enkelte nettsider med VPN?

Guider
VPN-protokoll: En laptop på stativ viser bokstavene VPN

Hva er en VPN-protokoll?