Hva er en Kill Switch og hvorfor trenger du det?

Hans Christian Haraldsen Moen

Kill Switch høres kanskje veldig dramatisk og skummelt ut? Det er faktisk en flott funksjon som øker sikkerheten din på nettet, spesielt når det kommer til åpne, usikre Wi-Fi-nettverk.

En VPN-tjeneste med kill switch-funksjon er ganske vanlig, men ikke minst er den veldig nyttig. Det kan høres litt voldelig og småskummelt ut, spesielt siden det faktisk er en funksjon som dreper internettforbindelsen din. Men heng med litt til så skal vi fortelle deg hvorfor dette er bra.

Hva er en kill switch i VPN?

En VPN-tjeneste med kill-switch gjør at tjenesten fullstendig kan strupe internettrafikken til mobilen, nettbrettet eller datamaskinen din. Det høres kanskje meningsløst og ganske dumt ut?

Tanken er at du aktiverer VPN-en din når du kobler til et Wi-Fi-nettverk i for eksempel kaféen på kjøpesenteret. En VPN-tjeneste uten kill-switch, eller med funksjonen slått av, lar datamaskinen koble seg til kafénettverket på nytt hvis den blir frakoblet – selv om VPN-tjenesten også ble frakoblet samtidig. Eller at datamaskinen automatisk kobler seg til et annet nettverk i nærheten. Ofte skjer det på et blunk og man rekker knapt å legge merke til det. Og da er du plutselig ubeskyttet.

Med en kill-switch aktivert via VPN, er internetttrafikken til enheten din helt slått av inntil VPN-tjenesten kobler seg til igjen.

Hva bruker du kill switch i en VPN-tjeneste til?

Selv om det kan være irriterende at VPN-forbindelsen brytes, er det faktisk en god ting å ha en kill-switch. Som du vet er det en stor sikkerhetsrisiko å koble seg til ukjente nettverk. Det gjør det veldig enkelt for utenforstående å kunne følge med på hva du gjør – og i noen tilfeller også klare å fange opp dine sensitive data.

Hvis forbindelsen brytes et øyeblikk og deretter fortsetter – uten at VPN-tjenesten har startet igjen, er du dermed helt ubeskyttet. Det er ikke uvanlig at en hacker legger til en slik funksjon nettopp for å riste av seg eventuelle VPN-tjenester.

Med en Kill Switch i VPN-tjenesten din, holdes PC-en eller mobilen din seg frakoblet helt til en sikker tilkobling er på plass. På denne måten øker din sikkerhet på nettet, selv om nettverket du er koblet til er trøblete eller overvåket av uønskede personer.

Les også: VPN land – spiller det noen rolle hvor VPN-leverandøren er fra?

VPN ordbok: Uttrykk du burde kjenne til

Slik sjekker du om VPN-tjenesten din fungerer


Topplister
Beste VPN: Et VPN-symbol mot en bakgrunn av et blåfarget verdenskart

Beste VPN – vår test av VPN-tjenester

Guider
VPN-tunnel: Grønt ormehull

Hva er en VPN-tunnel?

Guider
VPNs historie: hieroglyfer

VPNs historie: Slik startet det hele

Guider
VPN-problem: 404 error

VPN-problem: Hvorfor fungerer ikke enkelte nettsider med VPN?

Guider
VPN-protokoll: En laptop på stativ viser bokstavene VPN

Hva er en VPN-protokoll?