Gratis VPN – er det bra nok?

Daniel Hessel

Hvorfor skal man betale når det finnes gratis VPN? Eller er gratisvariantene for dårlige og kanskje en sikkerhetsrisiko i tillegg? Vi går gjennom de vanligste spørsmålene.

Å bruke VPN er smart uansett hva du foretar deg på internett. Spesielt om du kobler deg på et åpent nettverk på kafé eller lignende, da har du ingen oversikt over hvem som overvåker trafikken eller hva de samler inn av informasjon. Med VPN beskytter du deg mot dette. Det er også en rekke andre fordeler fra et sikkerhetsperspektiv, noe vi går gjennom i denne artikkelen.

Videre kan du også bruke VPN for underholdningens skyld, for eksempel ved å låse opp innehold på utenlandske strømmetjenester.

Men de beste VPN-tjenestene koster penger, noen ganger ganske mye – selv om det også er gode tjenester på markedet som koster mindre.

Se vår oversikt over priser på VPN-tjenester.

Gratis VPN og prøveversjoner – hva er forskjellen?

Det er forskjell på gratis og gratis. Stort sett alle VPN-tjenester du betaler for har en prøveperiode på 30 dager hvor du kan få tilbake pengene dine om du ikke er fornøyd. Noen tilbyr også en gratis prøveperiode på 7 dager eller lignende. Som regel er dette begrenset til utvalgte platformer.

Det finnes også VPN-tjenester som både har gratisversjoner og betalingsversjoner. Gratisversjonene pleier å være begrenset på ulike måter, som regel ved at enkelte funksjoner ikke er tilgjengelig, at du ikke får mange tilkoblingsmuligheter, eller begrensninger på datamengde. Hastigheten er også vanligvis lavere i gratisversjonene.

Hvorfor koster VPN penger?

Når det eksisterer gratis VPN-tjenester, hva er det egentlig som koster penger?

Den største kostnaden en VPN-tjeneste har er alle servere i ulike land og båndbredden dedikert til disse.

Serverne er som regel innleide plasser i et datasenter og trengs for å håndtere trafikken som kommer fra din og alle andre brukeres datamaskiner. Jo mer populær en lokasjon eller et land er, jo flere og kraftigere servere trengs for å gi gode nok hastigheter og ytelse.

Samtidig koster båndbredden, som bestemmer hvor mye trafikk og hvor raskt du kan kommunisere med serverne. Flere kunder krever mer båndbredde og det koster.

I tillegg kommer utviklingskostnader, spesielt om VPN-leverandøren har egne løsninger for VPN-protokoller. Dersom selskapet vil tilby god kundesupport må man investere i dette også.

Er det noen risiko med gratis VPN?

En av de absolutt vanligste kildene til malware og spionprogram på både mobiler og datamaskiner er dessverre gratis VPN-tjenester. «Om du ikke betaler for en vare, er det du som er varen» kan ofte være beskrivende for gratis VPN.

Det finnes utrolig mange gratis VPN-tjenester, men de må finansieres på en eller annen måte. Reklame, både i appen og veldig ofte poppende opp mens du surfer på nettet, er veldig vanlig blant gratistjenestene.

Det er også mange tilfeller hvor tjenesten gjør noe annet enn den utgir seg for. VPN er laget for å kontrollere din internettilkobling, så at en ondsinnet utvikler utnytter dette for å overvåke trafikken din i stedet for å gi deg økt sikkerhet er en reell risiko. Samtidig kan appen brukes for ransomware som låser internettkoblingen eller hele enheten du bruker, til du betaler løsepenger for å låse den opp.

Tenk deg om før du laster ned

Det er også svært vanlig at du kommer over kopier av kjente VPN-tjenester på nettet. Ofte under dekke av å være en gratisversjon av den opprinnelige tjenesten, men i stedet vil du få noe helt annet.

Derfor er det viktig at du bare bruker VPN fra leverandørens egen nettside og eventuelt de kanaler leverandøren selv anbefaler.

Om du vil bruke gratis VPN til mobilen skal du først og fremst bruke App Store (Apple) eller Play Store (Android). Å installere apper fra andre kilder, nettsteder eller ukjente appbutikker, er en risiko.

Selv offisielle appbutikker kan ha dårlige apper, så du bør alltid lese mer om tjenestene som tilbys før du velger å laste dem ned.

Gjør dette i stedet

Så hva er vår anbefaling når det gjelder gratis VPN? Det kommer an på hva du skal bruke det til.

Om du bare vil teste for å se at det fungerer for din normale bruk, anbefaler vi at du kjøper et månedsabonnement hos en av de beste VPN-tjenestene.

Om det ikke fungerer slik du ønsker, kan du benytte deg av garantien som veldig ofte gir deg pengene tilbake de første 30 dagene. Husk å slå av automatisk fornyelse av abonnement, så får du en risikofri prøveperiode.

Dermed kan du prøve deg frem blant de forskjellige tjenestene for å finne den som passer deg best. Når du har funnet den beste for deg, bør du se hvilke priser de tilbyr på lengre abonnement – der er det ofte penger å spare per måned.

Om du kun trenger VPN for en veldig kort periode, anbefaler vi å gå til de etablerte VPN-tjenestene og se om de tilbyr et gratisalternativ. Begrensningene dette medfører er kanskje ikke så irriterende om du uansett kun skal bruke VPN kortsiktig.

Fordeler og ulemper med gratis VPN

Uansett om du vil ha gratis VPN til mobilen, iPaden, laptopen eller Android-enheten din bør du tenke deg om først. Å velge en gratis VPN-tjeneste uten å vite hvem som står bak, innebærer en stor risiko. Ikke bare kan tjenesten fungere dårlig, den kan også gi deg masse reklame – eller i verste fall virus og spionprogrammer.

Det finnes selvsagt gode gratisalternativer, men det er dessverre betydelig flere av den useriøse sorten.

Velg derfor gratisversjonene fra de etablerte betaltjenestene, det vil ofte være god nok VPN for enkel bruk.

Vil du prøve deg frem før du bestemmer deg for en betalingstjeneste? Da bør du prøve de kjente VPN-tjenestene som har pengene tilbake-garanti – eller gratis prøveperioder.

En helt gratis VPN-tjeneste kommer som regel med tilbehør du ikke ønsker deg.

Ekstern artikkel: Er privat surfing og VPN virkelig sikkert?


Topplister
Beste VPN: Et VPN-symbol mot en bakgrunn av et blåfarget verdenskart

Beste VPN – vår test av VPN-tjenester

Guider
VPN-tunnel: Grønt ormehull

Hva er en VPN-tunnel?

Guider
VPNs historie: hieroglyfer

VPNs historie: Slik startet det hele

Guider
VPN-problem: 404 error

VPN-problem: Hvorfor fungerer ikke enkelte nettsider med VPN?

Guider
VPN-protokoll: En laptop på stativ viser bokstavene VPN

Hva er en VPN-protokoll?