Er VPN sikkert? Og hva beskytter det mot?

Daniel Hessel

Om du har lest noen andre av artiklene våre vet du at VPN øker sikkerheten din på nettet. Men er VPN sikkert? Og hva beskytter egentlig VPN deg mot? Og kanskje enda viktigere: Hva er det du ikke blir beskyttet mot når du bruker VPN?

Utgangspunktet for sikkerhet vil alltid være at du benytter deg av en pålitelig VPN-tjeneste som faktisk beskytter deg. Les gjerne våre anbefalinger om beste VPN.

Er VPN sikkert når det gjelder…?

  1. Hackere? Når du kobler deg til internett er du sårbar for hackere som kan prøve å stjele personopplysninger eller identiteten din. Med VPN kan du kryptere internettrafikken din. Da blir det mye vanskeligere for hackere å få tilgang til sensitiv informasjon.
  2. Overvåking? Noen land eller organisasjoner kan overvåke nettrafikken din for å se hva du gjør på nettet. Men med VPN er trafikken din kryptert. Dermed blir det veldig vanskelig for andre å overvåke hva du gjør på nettet.
  3. Sensur? Noen land sensurerer visse nettsider eller tjenester for å begrense tilgangen til informasjon. Med VPN kan du velge VPN-server i et annet land og dermed unngå sensuren.
  4. Geografisk begrensning? Ikke alle nettsteder eller tjenester er tilgjengelig i alle land. Med VPN kan du velge en server i et annet land og dermed få tilgang til tjenestene som finnes i dette landet. Det klassiske eksempelet er å få tilgang til amerikansk Netflix-innehold selv om du befinner deg i Norge.

Hva vil ikke VPN beskytte deg mot?

  1. Malware: Selv om VPN kan beskytte deg mot hackere og overvåking, vil det ikke beskytte deg mot malware eller ondsinnet programvare. Du trenger fortsatt antivirus (og sunn fornuft), og du bør alltid sørge for at enheten din er oppdatert for å få beskyttelse mot skadelig programvare.
  2. All overvåking: Selv om VPN krypterer internettrafikken din slik at det blir vanskeligere å overvåke aktiviteten din, vil du fortsatt kunne spores. For eksempel kan du bli sporet når du søker på google eller bruker sosiale medier.
  3. Alt: Dessverre beskytter ikke VPN deg mot alt. Det er fortsatt viktig å ha gode sikkerhetsrutiner når du er på nettet, som for eksempel å bruke sterke passord og ikke klikke ukritisk på alle linker du kommer over. Et godt antivirusprogram vil alltid være nødvendig i tillegg til eventuelt VPN.

VPN beskytter deg mot mange trusler på nettet, først og fremst hacking, overvåkning og sensur. Men det er viktig å huske at det ikke er en magisk løsning som beskytter deg mot alt.

Topplister
Beste VPN: Et VPN-symbol mot en bakgrunn av et blåfarget verdenskart

Beste VPN – vår test av VPN-tjenester

Guider
VPN-tunnel: Grønt ormehull

Hva er en VPN-tunnel?

Guider
VPNs historie: hieroglyfer

VPNs historie: Slik startet det hele

Guider
VPN-problem: 404 error

VPN-problem: Hvorfor fungerer ikke enkelte nettsider med VPN?

Guider
VPN-protokoll: En laptop på stativ viser bokstavene VPN

Hva er en VPN-protokoll?