Er VPN lovlig i Norge? Det korte svaret er ja. Dersom du bruker VPN for å gjøre noe ulovlig blir det korte svaret nei. I denne artikkelen går vi gjennom når du bør bruke VPN-tjenester, og når det kan være mindre hensiktsmessig å bruke VPN.
Når vi snakker om VPN-tjenester, er det fra et norsk og nordisk perspektiv. Her til lands har vi et stabilt lovverk og en relativt åpen bruk av tjenester på internett. Derfor betyr dette at de fleste sider og tjenester på nettet kan nås uten store problemer. Viktigst er det faktumet at vi nordmenn ikke har det samme behovet for å måtte låse opp sider som en stat eller en internettleverandør har blokkert.
Det finnes selvsagt unntak. Det finnes grenser man ikke burde krysse – også i Norge. Et godt eksempel fra internett sin relativt korte historie, er torrentsiden «The Pirate Bay». Dette er trolig den mest kjente siden som har blitt blokkert av både Google og nett-operatører når man surfer fra Norge.
Les mer: Hva er VPN?
Er VPN lovlig i Norge?
Å bruke VPN er i seg selv ikke ulovlig. Tvert imot er VPN et mer og mer vanlig verktøy for å øke nettsikkerheten din. Fordi vi har måttet jobbe i langt større grad hjemmefra har VPN blitt veldig vanlig i jobbsammenheng. Med VPN på hjemmekontoret, får du som ansatt en sikker vei inn i bedriftens servere, filer og tjenester. Foruten tilgang gjør en sikker tilkobling det vanskelig for hackere å lage kvalm.
Når er VPN ulovlig?
Det er to svar på dette spørsmålet, og et av dem har lite å gjøre med selve VPN-tjenesten. Det handler mer om deg og hvor du befinner deg i verden.
I noen land, som Kina for eksempel, er det utstrakt myndighetskontroll over nettsteder og tjenester du kan bruke på internett. For eksempel er Googles søkefunksjon sterkt regulert, og Facebook er blokkert av kinesiske myndigheter. For å komme rundt blokkeringen, kan du bruke en VPN-tjeneste. Da ser det ut som du er i et land som ikke blokkerer eller begrenser tilgangen. Overraskende nok er VPN-tjenester faktisk tillatt i Kina. Likevel har den kinesiske regjeringen flere ganger truet med å fjerne alle VPN-tjenester for å begrense bruken helt. Dermed kan tjenestene, eller appen neppe anses som innafor å bruke.
I land som Hviterussland, Irak og Oman er VPN-tjenester imidlertid ulovlige å bruke. Dette er nok for at myndigheter skal lettere kunne overvåke internettrafikk. VPN-tjenesten NordVPN har en ganske god oversikt over når og i hvilke land VPN er ulovlig.
Handler om hva DU gjør
Det andre svaret handler ikke om hvorvidt tilkoblingen av VPN er ulovlig. Her handler det mer om hva du gjør når du er koblet til via VPN. Å bruke en VPN-tjeneste for å maskere identiteten din, for å så utføre ulovlige handlinger, er sannsynligvis det mest åpenbare eksemplet på ulovlig bruk av VPN-tjenester.
Et ekstremt eksempel kan være at man kobler seg opp via VPN for å anonymt kunne kjøpe våpen eller narkotika. Det samme gjelder nedlasting av opphavsrettsbeskyttet materiale, for eksempel via torrents. Selve nedlasting og deling av slikt materiale er ikke lov, uansett om du bruker VPN eller ikke.
Andre ulovligheter
Hvis du bruker VPN for å bryte selskaper sine brukeravtaler er du også på tynn is. Et eksempel på brudd kan være om du bruker en VPN-tjeneste, og oppgir at du er i USA (for å se amerikansk innhold), selv om du er i Norge. Da bryter du sannsynligvis selskapets regler som du aksepterte når du oppretter en konto. Hvis du blir tatt, fører det vanligvis bare til en feilmelding eller at du ikke kan spille av mediet du ville se. Likevel kan et slik overtramp føre til at kontoen din blir slettet og sperret.
Samme type regelbrudd kan man også begå innenfor gaming. «Call of Duty» og lignende spillserier er vanligvis harde mot VPN-brukere. Dette er fordi man kan misbruke VPN til å opprette nye kontoer – etter at den har blitt suspendert – for eksempel på grunn av dårlig oppførsel.
Kort oppsummert: Bruken av VPN er ikke ulovlig i vår del av verden. Her blir tjenesten heller sett på som en god måte å surfe sikrere på. Denne holdningen forandrer seg om du er andre steder i verden, og noen steder er det ulovlig med VPN. Ulovligheter her til lands dukker først opp ved misbruk – altså det du gjør mens du er tilkoblet, ikke selve oppkoblingen via VPN.
Les mer: Slik tester vi VPN-tjenester
Les mer: Gratis VPN – er det bra nok?
VPN ordliste: Uttrykk du bør kjenne til