Atlas VPN – Helt grei og med gratisversjon

Daniel Hessel

Overraskende generøs gratisversjon

Enkel å bruke

Bra på strømmetjenester

Mangler uavhengig gransking

Få funksjoner

Ikke veldig rask

Atlas VPN så dagens lys i 2020, altså er dette en relativt ny tjeneste. Samtidig har den raskt blitt populær takket være en generøs gratisversjon.

I 2021 kjøptes Atlas opp av Nord Security, som også eier NordVPN og Surfshark. Men hvor bra er egentlig Atlas VPN? Og hvor bra er gratisversjonen? Les videre for å få svarene.

Vurdering – Atlas VPN

Bruk og grensesnitt 4

Abonnement og betaling 3

Hastighet og spredning 3

Personvern og sikkerhet 2

Brukerscenarier 3

Ekstrafunksjoner 2

Sammenlagt 2.8

annonse
Slik tester vi VPN-tjenestene

Rett på sak: Er Atlas VPN bra?

Atlas VPN finnes som gratisversjon som faktisk er ganske bra. Premiumversjonen er dessuten billig om du velger lengre abonnement. Tjenesten har også fordelen at den er svært enkel, mest fordi det ikke finnes så mange funksjoner. Det er ikke like nedstrippet som Google One VPN, men det er heller ikke langt unna.

Samtidig er det utrolig frustrerende å si opp tjenesten. Det mangler også gode uavhengige granskinger av tjenesten, og verken dekning eller hastighet er blant de beste.

Enkel å bruke, i mangel på funksjoner

Atlas VPN på en Mac

Atlas VPN har en innloggingsprosess uten passord. I stedet skriver du inn eposten din som brukernavn, og får en mail med en link til innloggingen.

Det er i utgangspunktet smart, men det skaper samtidig noen bekymringer. Det forutsetter at du har epost på enheten du vil koble opp på VPN. Atlas lar deg koble til ubegrenset antall enheter, så de virker ikke så strenge på at mail-linken må åpnes på enheten du vil koble til – men vi ble faktisk stoppet ved et tilfelle (da vi ikke hadde mail installert på akkurat den enheten).

Appene til Windows, Mac, Android og iphone/ipad er veldig enkle å håndtere. Det finnes en håndfull innstillinger for automatisk tilkobling og split tunneling-funksjon til Windows og Android. Serverlisten er ganske begrenset, men oppdelt i standard servere, strømmevennlige servere og en for multi-hop og dobbel VPN. Det mangler derimot indikasjoner på hastighet, så det må du finne ut av selv.

De eneste virkelige bonusfunksjonene er overvåking av datainnbrudd og malwareblokkering. Skriv inn mailadressen din og du vil få beskjed om den var inkludert i datalekkasje på nettet. Malwareblokkeren gjør en grei jobb, men vi hadde ønsket oss en annonseblokker i tillegg.

Gratisversjon – men Atlas VPN er også billig

Atlas VPN finnes som gratis VPN. Det er veldig hyggelig og på mange måter får du mer her enn hos mange andre gratis VPN-tjenester. Samtidig innebærer det selvsagt begrensninger. Du kan bare koble deg opp på tre steder og trafikken er begrenset til 5 GB per måned. Multi-hop eller strømmetjenester kan du bare glemme, det ville uansett ikke fungere med trafikkbegrensningen.

Om du går for betalingsversjonen får du mye for pengene på lengre abonnement. Toårsabonnementet koster i underkant av 18 kroner per måned. Månedsabonnementet koster litt over 100 kroner, som heller ikke er avskrekkende.

Atlas VPN på en Iphone 13 Pro
Apples regler gjør appen litt begrenset sammenlignet med Android

Imidlertid er det et lite mareritt om du vil avslutte tjenesten. Da må du maile support og det holder ikke med en vennlig beskjed om å avslutte, du må faktisk mase deg ut av avtalen. Det er fullstendig idiotisk og forhåpentligvis noe Atlas forbedrer i fremtiden.

Hvor raskt er Atlas VPN?

Atlas VPN har mindre enn tusen servere i færre enn femti land. Det er ganske lave tall, også om vi sammenligner med andre lavpristjenester. Samtidig er vi skuffet over hastigheten utenfor norden. Mot norske servere går det unna, men allerede i Storbritannia merker vi stor forskjell. Koblet til USA går det rett og slett langsomt.

Man får heller ingen informasjon om hastigheter i appen, så man må selv teste seg frem til hvilke servere som leverer det du trenger.

Hvordan er sikkerheten hos Atlas VPN?

Som standard bruker Atlas VPN Wireguard som protokoll, noe som gir en rask og sikker oppkobling. Krypteringen er AES-256, som holder god standard.

Atlas VPN på en mac

Det finnes en Kill Switch, men den klarer bare stoppe tilkoblingen om noe uventet skjer. Du må selv inn i appen for å koble deg opp igjen, noe som er litt irriterende.

Safeswap er Atlas navn på roterende IP-adresse – en funksjon som endrer IP-adressen din hvert minutt for økt personvern. Du kan imidlertid bare koble til noen få servere i verden med den funksjonen påskrudd. Samme gjelder for multi-hop, altså at VPN-tilkoblingen din går gjennom to VPN-servere. Funksjonen er der, og øker sikkerheten din, men på reell bekostning av hastighet. Også her er tilgjengelige servere begrenset.

Hos selve VPN-tjenesten finnes det en policy mot å lagre logger, sammen med alle standardfraser du kan tenke deg om personvern og sikkerhet. Vi har ikke sett noe som gir oss grunn til å tvile på løftene, men det eksisterer knapt uavhengige granskinger av tjenesten – så helt sikre kan vi ikke være.

Atlas VPN på Android
Safe Browse til Android-appen av Atlas VPN

Hvordan fungerer det med strømmetjenester?

I motsetning til flere andre VPN-tjenester med dedikerte servere for strømming, fungerer faktisk Atlas VPN på den fronten. Egentlig er det ikke noe behov for dedikerte servere, de fleste serverne vi testet ga oss tilgang til utenlandske strømmetjenester uansett.

Netflix kranglet litt en gang i blant, men ingen andre tjenester ga oss noen problemer.

Iphone 13 pro på en marmoroverflate, med en finger som trykker på Atlas VPN på skjermen

Ikke mye ekstra å hente

Med en prislapp som ligger mellom gratis og veldig billig, forventer vi ikke mange ekstrafunksjoner – og det får man heller ikke.

Malwareblokkeren gjør en grei jobb, den viser også hvor mye skadelig kode og tredjepartscookies den blokkerer. Samtidig hadde det vært fint med en annonseblokker i tillegg.

Overvåking av lekkede personopplysninger er en funksjon omtrent alle VPN-tjenester har (i tillegg til dedikerte sider som HaveIbeenPwned). En fin tjeneste, men altså ikke noe spesielt.

Oneplus 9 pro på en marmoroverflate med Atlas VPN på skjermen og en finger som trykker på en meny

Konklusjon: Atlas VPN er godkjent og billig

Atlas VPN hadde trengt en god, uavhengig gransking for å virkelig bevise sitt påståtte sikkerhetsnivå. Ellers ser vi ingen store problemer med denne tjenesten.

Det er hyggelig med en god gratisversjon og lengre abonnement er billige. Vi støter ikke på noen direkte problemer med oppkobling eller nettsider som oppfører seg rart. Samtidig får man ikke de beste hastighetene eller mange muligheter og funksjoner.

Med Atlas VPN får du det du betaler for, og det er egentlig ikke noe galt med det.

Atlas VPN

Spesifikasjoner

Antall enheter

Ubegrenset

Antall servere

750+

Basert fra

USA

Betalingsmuligheter

Kredittkort, Google Pay, Paypal, Bitcoin

Ekstrafunksjoner

Kill Switch, Split tunneling (Android, Windows)

Finnes som gratisversjon

Ja

Hjemmeside

Atlas VPN

Kill Switch

Ja

Antall land

49

Uavhengig testet

Begrenset

Plattformer

Windows, Mac, Android, Ios, IpadOS, Linux,, Kindle Fire, Android TV

Abonnementspakker

1 måned, 1 år, 2 år

Pris 1 år

NOK 391

Pris 1 måned

NOK 109

Pris 2 år

NOK 488

Snitthastighet Storbritannia

45 Mbit/s på 100 Mbit/s-linje

Snitthastighet Norge

80 Mbit/s på 100 Mbit/s-linje

Snitthastighet USA

23 Mbit/s på 100 Mbit/s-linje

Språk på nettsiden

Engelsk

Språk på tjenesten

Engelsk

Strømmetjenester

Ja

VPN-protokoll

WireGuard IPSec/IKEv2

annonse

Atlas VPN

Atlas VPN er en ganske enkel VPN-tjeneste med relativt lave priser på lengre abonnement – og en gratisversjon.

logga atlas vpn

Spesifikasjoner

Antall enheter

Ubegrenset

Antall servere

750+

Basert fra

USA

Betalingsmuligheter

Kredittkort, Google Pay, Paypal, Bitcoin

Ekstrafunksjoner

Kill Switch, Split tunneling (Android, Windows)

Finnes som gratisversjon

Ja

Hjemmeside

Atlas VPN

Kill Switch

Ja

Antall land

49

Uavhengig testet

Begrenset

Plattformer

Windows, Mac, Android, Ios, IpadOS, Linux,, Kindle Fire, Android TV

Abonnementspakker

1 måned, 1 år, 2 år

Pris 1 år

NOK 391

Pris 1 måned

NOK 109

Pris 2 år

NOK 488

Snitthastighet Storbritannia

45 Mbit/s på 100 Mbit/s-linje

Snitthastighet Norge

80 Mbit/s på 100 Mbit/s-linje

Snitthastighet USA

23 Mbit/s på 100 Mbit/s-linje

Språk på nettsiden

Engelsk

Språk på tjenesten

Engelsk

Strømmetjenester

Ja

VPN-protokoll

WireGuard IPSec/IKEv2

annonse
Topplister
Beste VPN: Et VPN-symbol mot en bakgrunn av et blåfarget verdenskart

Beste VPN – vår test av VPN-tjenester

Guider
VPN-tunnel: Grønt ormehull

Hva er en VPN-tunnel?

Guider
VPNs historie: hieroglyfer

VPNs historie: Slik startet det hele

Guider
VPN-problem: 404 error

VPN-problem: Hvorfor fungerer ikke enkelte nettsider med VPN?

Guider
VPN-protokoll: En laptop på stativ viser bokstavene VPN

Hva er en VPN-protokoll?